Venirea iernii este sinonimă cu pregătirea bucatelor din carne de porc. Fie că ai carne de porc din sursă proprie sau cumpărată, pentru a obține cele mai bune preparate, este nevoie să apelezi la anumite trucuri și să urmezi rețete tradiționale consacrate. Cum să faci cârnați de casă ca în Moldova? Iată care sunt ingredientele care dau savoare!
Cârnații sunt unul dintre cele mai apreciate preparate din carne de porc. Pentru a obține cârnați delicioși și savuroși, este nevoie de carnea potrivită, dar și de ingredientele care să îi dea aromă. Pentru acest preparat, se poate folosi fleică de porc, piept, ceafă sau spată.
De asemenea, pot fi adăugate la cârnați și bucățile de carne și de grăsime rămase în urma tranșării și fasonării porcului. Detaliul de care trebuie să țineți cont este că pentru cârnați e nevoie de o carne grasă. Aceasta trebuie să aibă un procent semnificativ de grăsime, deoarece cârnații sunt, în mod tradițional, un preparat gras.
Citește și: Cum faci cei mai buni cârnați la grătar. Trucul special care îi face foarte gustoși
Ingrediente:
Mod de preparare:
Cârnații perfecți sunt o combinație de carne, grăsime, usturoi și arome dintre cele mai diverse. În plus, un ingredient care face compoziția să se lege mai bine și să fie mai ușor de manevrat este supa de oase. Atunci când cârnații se afumă și se răcesc, gelatina din supa de oase face compoziția să fie bine închegată.
Pentru a prepara cârnații de porc, se dau prin mașina de tocat carnea și slănina afumată. Dacă nu aveți slănină, folosiți carne cu un procent mai mare de grăsime. În jur de un sfert din cantitatea totală trebuie să fie grăsime.
Usturoiul se curăță și se zdrobește, după care se adaugă peste carne. Se pune câte o linguriță din condimentele menționate, iar sarea se adaugă după gust. Se amestecă bine compoziția pentru cârnați. Este ideal să amestecați folosind mâinile și să frământați compoziția timp de câteva minute bune, astfel încât aromele să se combine.
La final, se adaugă supa de oase și se amestecă din nou, astfel încât aceasta să se încorporeze. Se lasă compoziția să stea o jumătate de oră, timp în care se pregătesc membranele.
Ultimul pas este umplerea cârnaților. Este nevoie de membrană naturală, respectiv intestine de porc, care pot fi cumpărate din magazin, gata spălate și curățate. Chiar dacă sunt deja spălate, este recomandat să mai puneți intestinele de porc în apă rece cu oțet pentru o jumătate de oră, pentru a scăpa de mirosul specific.
Citește și: Cum se prepară cârnații de casă. Ce carne se folosește, de fapt. Rețeta tradițională
Pentru a umple cârnații, se folosește o mașină specială de umplut sau mașina de tocat carne, la care se adaugă accesoriul pentru cârnați. Pe măsură ce aceștia se umplu, se înțeapă cu un ac din loc în loc, pentru a ieși aerul. După ce au fost preparați, cârnații se lasă la uscat și la scurs, într-un loc răcoros. Este ideal să fie ținuți câteva ore agățați pentru a se scurge, după care pot fi afumați.
Cârnații se păstrează foarte bine în congelator, în pungi sau în ambalaje care se videază, astfel încât să nu împrumute mirosul și altor alimente. Se pot găti ulterior la cuptor, în tigaie, pe grill sau pe grătar.