În timp ce balsamurile și tratamentele intensive trebuie lăsate mai mult timp pe păr, nu același lucru este valabil și pentru șampon. Sigur îți dorești să ai părul cât mai sănătos, de aceea poate obișnuiești să lași și samponul să acționeze o perioadă mai mare. Acest lucru nu este indicat, deoarece expunerea îndelungată la anumite ingrediente din șampon ar putea să-i facă rău părului.
În general, majoritatea șampoanelor nu trebuie lăsate o perioadă lungă de timp pe cap. Șampoanele acționează pe suprafața părului și a scalpului, fără a fi absorbite.
Un șampon conține atât molecule hidrofobe, cât și molecule hidrofile. Această formulă permite produsului să îndepărteze murdăria din păr și sebumul, astfel încât acestea să poată fi clătite. Totuși, asta nu înseamnă că este bine să aplici șamponul și apoi să-l clătești imediat. Este greşeala pe care o fac toate femeile.
Trebuie să masezi șamponul astfel încât să pătrundă în scalp pentru a permite acelor molecule să-și facă treaba. În mod ideal, acest masaj este recomandat timp de 1 până la 3 minute, în funcție de grosimea părului, înainte de clătire.
Excepția de la regulă sunt sulfații. Cu toate acestea, ingredientele specifice pot necesita un masaj mai scurt. Dacă șamponul tău conține sulfați, trebuie să te clătești cât mai repede. Sulfații pot fi foarte duri și acțiunea lor prelungită poate usca părul și scalpul.
Șampoanele cu sulfați sunt perfecte pentru părul foarte gras sau pentru persoanele care nu își spală părul mai mult de două ori pe săptămână. Oricum, specialiștii recomandă ca șampoanele cu sulfați să nu stea pe păr mai mult de un minut. Regula este valabilă cu atât mai mult dacă părul este vopsit.
Regula de masaj de la 1 până la 3 minute se aplică în principal agenților tensioactivi non-sulfați. În această categorie se înscriu șampoanele cu următoarele ingrediente: sulfat de lauret de sodiu, cocamidopropil betaina sau cocoamfoacetat de sodiu.
Dacă ești în căutarea unui șampon pe care vrei să-l lași să acționeze mai mult timp, caută un șampon de curățare, hidratant. În această categorie se înscriu acele șampoane de detoxifiere, cu vitamine, care curăță părul și scalpul de excesul de murdărie și de ulei.
Folosite cu moderație, șampoanele de curățare nu ar trebui să provoace uscarea sau să deterioreze firul de păr. Așa că ar putea să fie lăsate în păr până la 3 minute.
În acest timp, nu uita de masajul scalpului, astfel încât produsul să fie absorbit cât mai repede. În plus, masajul stimulează fluxul de sânge către scalp, astfel încât și o sesiune scurtă poate fi benefică pentru creșterea părului. Treptat, dacă petreci mai mult timp pentru a-ți masa scalpul când aplici șamponul, s-ar putea să remarci o creștere vizibilă a părului.
Află și ce obiceiuri îți distrug părul în timpul somnului. 6 greșeli pe care nu trebuie să le mai faci