Se apropie perioada sărbătorilor Pascale, așa că majoritatea gospodinelor caută rețeta perfectă pentru a face un cozonac reușit. Este important să nu faci greșeli când pregătești aluatul, asta pentru a ajuta la creșterea lui. Ține cont de sfaturile de mai jos pentru a nu întâmpina probleme. Iată ce trebuie să faci dacă nu crește aluatul de cozonac, pregătit pentru masa de Paște, pe 24 aprilie!
Când te apuci să pregătești aluatul pentru cozonac, trebuie să te asiguri că acesta va crește. Pentru asta, folosește ingredientele potrivite, frământă-l bine și păstrează-l în locul potrivit, înainte de a-l introduce în cuptor. Există câteva greșeli pe care gospodinele le fac atunci când prepară cozonacii. Sar anumite etape, astfel că aluatul nu mai este pufos, iar cozonacul nu o să mai crească în cuptor.
Este foarte important ca făina să fie bine uscată, caldă, să se cearnă 2-3 zile la rând. Aceasta trebuie să fie ținută la cald înainte de frământare.
De regulă, ingredientele trebuie ținute la temperatura camerei, înainte să te apuci de gătit. Inclusiv aluatul trebuie să fie cald atunci când îl bagi la cuptor.
Evită să pui multă drojdie în aluat. Dacă faci asta, cozonacul se zborșește și miroase a acru. Verifică și termenul de valabilitate. Este extrem de importante. Altfel, riști să strici rețeta.
Dacă exagerezi cu uleiul sau cu untul, aluatul nu va crește și cozonacul nu va fi aerat și pufos. Folosește exact atâta grăsime cât scrie în rețetă!
Chiar dacă ești tentată să pui multă nucă sau altă umplutură, nu face asta. Este o regulă importantă pe care dacă o încalci cozonacul nu va mai crește deloc.
Primele 10 minute la cuptorul electric trebuie setate la temperatura de 160 de grade Celsius, iar următoarele 50 de minute la 180 de grade Celsius. Nu deschide ușa de la cuptor în timpul coacerii. Recomandările sunt făcute de Gina Bradea, autoarea blogului culinar Poftă-bună.