În fiecare an, inimile tuturor europenilor bat în același timp la finala Eurovision. Totuși, concursul din 2022 este umbrit de câteva controverse care au legătură cu voturile din 6 țări. Reporterii Ego.ro au discutat cu un membru al juriului României despre ce s-a întâmplat în acest an.
Ovidiu Cernăuțeanu, cunoscut drept Ovi Jacobsen, nu mai are nevoie de prezentare. Acesta a reușit să aibă, alături de Paula Seling, o performanță greu de egalat la Eurovision. Îndrăgitul artist a făcut parte în acest an din juriul internațional pentru România, astfel că ne-a vorbit despre cum a decurs totul.
„În fiecare an se întâmplă ceva cu Eurovision. (râde). Este ca la „Surprize, surprize”. La mine părerea este un pic altfel de această dată, nu doar ca fost concurent, compozitor, artist sau veteran al Eurovision-ului. În ceea ce mă privește, ca jurat anul acesta, este foarte simplu. Noi am votat practic cu o seară înainte, dacă vorbim de finală. Pentru noi lucrurile au decurs foarte normal, nu a fost nicio poveste altfel decât ne-a fost comunicat”.
Ovi ne-a mărturisit că juriul a votat cu o seară înainte de marea finală, astfel că a aflat, ulterior, despre acuzațiile aduse de către EBU către cele 6 țări. De asemenea, artistul a specificat că a acordat un punctaj maxim către Moldova.
„Practic, noi n-am dat notele pe ce am văzut la repetiția generală, ca să spun așa. Juriul votului de specialitate se dă cu o seară înainte, nu sâmbătă seara, așa se face întotdeauna. Personal, nici nu m-am uitat la finală, o văzusem cu o seară înainte, ca juriu. Ulterior, am văzut ce a apărut în presă și ce acuzații a adus EBU către TVR și către 5 alte țări, cum că nu ar fi fost în concordanță cu regulamentul votului pe care ei l-au propus. Eu pot să spun că respectiva notă de 0 a Moldovei nu are cum să aibă logică pentru că eu, personal, am dat Moldovei punctaj maxim. Pus cap la cap, nu se pupă cu ce s-a transmis din partea noastră, ca juriu. De unde a apărut acel 0 către pentru Moldova, îmi dă cu virgula”.
Mai mult, veteranul de la Eurovision consideră că nu are importanță juriul, ci, mai degrabă, situația din concursul organizat în 2022 este una neobișnuită.
„Nu asta este important (n.r. cine a fost în juriu). Puteam să fim noi, putea să fie altcineva. Vorbim de situația în speță care s-a creat și eu pot să spun, ca jurat, că nu are legătură cu ce s-a întâmplat în țara în care am votat noi”.
Ovidiu Cernăuțeanu ne-a explicat că discuția o să fie continuată între TVR și EBU, căci juriul și-a încheiat misiunea pe care a avut-o.
„Aici este o chestiune între TVR și EBU, mai exact acest dialog pe tema aceasta. Noi (n.r. juriul) ne-am încheiat vineri seara misiunea, ca să spun așa. Am înțeles că deja s-au făcut și niște solicitări din partea unor europarlamentari, povestea aceasta se duce în altă direcție. Noi nu avem ce să mai povestim, decât să confirmăm ceea ce am făcut ca jurați. Asta este tot ce pot să declar eu”.
De asemenea, Ovi consideră că povestea se putea rezolva mult mai repede. În cazul în care se dorea ca Ucraina să iasă pe primul loc, așa cum s-a și întâmplat, artistul a mărturisit că EBU putea să unească toate țările pentru acest gest măreț.
„Revenind la povestea asta cu punctele, nu există în istoria noastră să nu dăm niciun punct Moldovei. Eu nu am clasat Ucraina pe primul loc, nici pe departe. Am făcut meseria cum o știu. Sunt invitat în juriul Elveției de 4 ani la rând. Bănuiesc că mă invită în selecția națională ca jurat pentru că sunt transparent, cunosc fenomenul și așa mai departe. Așa s-a întâmplat și la finala internațională de anul acesta.
Dacă EBU își dorea să facă acest gest mare pentru Ucraina, care este într-o situație dificilă, cred că lucrul acesta se putea rezolva mult mai simplu. Toate țările cădeau de acord: ne urcăm pe scenă, cântăm, aducem diversitate muzicală, ne bucurăm de show-ul artistic, că ne-am văzut la Torino și suntem de acord că suntem uniți în jurul Ucrainei și o alegem din oficiu. Era foarte simplu și nu se ajungea la povești de genul acesta. Cred că EBU acum este într-o situație mai delicată”.
Ovi este de părere că artistul care a reprezentat România, Andrei WRS, și-a meritat locul în finală. Totuși, poziția pe care s-a clasat, ulterior, putea să fie una și mai bună, ținând cont că show-ul pus în scenă a fost unul pus la punct.
„Artistul nostru putea să fie și de 8-10, dacă mă întrebi pe mine. Bine, cum s-au făcut voturile anul acesta, nu mai știm. În schimb, personal, consider că a fost meritat locul în finală și poziția putea să fie și mai bună. A avut o prestație solidă, o piesă catchy. Este greu de spus dacă era the winner (n.r. câștigătorul) sau nu, pentru că nu știi niciodată. Dar a fost o prestație foarte bună.”