Cum verifici cu telefonul dacă banii nu sunt falși. BNR recomandă o singură aplicație

O aplicație a Băncii Naționale a României te poate ajuta să verifici autenticitatea banilor românești.
Cum verifici cu telefonul dacă banii nu sunt falși. BNR recomandă o singură aplicație

Oricine are un telefon mobil poate, acum, să verifice autenticitatea bancnotelor. Dacă vorbim despre leul românesc, o aplicație a Băncii Națioale a României te poate ajuta în acest sens. Este suficient să descarci aplicația numită LeulRomânesc și să urmezi indicațiile care te învață cum verifici cu telefonul dacă banii nu sunt falși.

Aplicația este disponibilă pentru dispozitivele mobile Apple iOS și Android, cu care utilizatorii pot descoperi detalii despre bancnote, elementele de siguranță și principalele elemente de design.

De asemenea, pot experimenta interactiv ce se întâmplă atunci când o bancnotă este înclinată, când este luminată din spate sau cum se prezintă în lumină ultraviolet. Există detalii și despre monedele aflate în circulație.

Cum verifici cu telefonul dacă banii nu sunt falşi

Tot în cadrul aplicației, utilizatorii pot accesa o pagină cu informații generale despre Banca Națională a României. Pentru cei mai inventivi există și un joc interactiv, la finalul căruia pot crea o bancnotă personalizată cu chipul utilizatorului.

Aplicația mai oferă informații despre avantajele banilor din polimer comparativ cu cei din hârtie, preschimbarea bancnotelor și monedelor vechi, dar și recomandări pentru cazul în care ai suspiciuni că o bancnotă ar fi falsă. Astfel, aplicația îți arată cum verifici cu telefonul dacă banii nu sunt falși.

Aplicația este gratuită și este ideală pentru persoanele care lucrează des cu numerar (comercianți, casieri etc.) sau pentru cei care interacționează pentru prima oară cu lei, cum ar fi turiștii străini. Este, însă, utilă oricărui utilizator de mobil care vrea să afle informații noi despre bani.

Aplicația folosește cu succes funcțiile de bază ale telefoanelor și tabletelor moderne, permițând utilizatorilor să interacționeze cu bancnotele virtuale înclinând dispozitivul sau utilizând camera foto.

Poți găsi în aplicație secțiunile:

  • Bancnote (elemente de siguranță și de design);
  • Monede;
  • Despre BNR;
  • Jocul portretelor – cei care ajung la final pot personaliza o bancnotă cu portretul propriu.
  • Aplicația este disponibilă în română și engleză, pe dispozitive Apple iOS și Android.
  • Majoritatea celor care au descărcat-o au lăsat review-uri pozitive, fiind, de altfel, evaluată la 4,3 puncte din 5.

Care sunt elementele de siguranță ale banilor. La ce trebuie să fii atent

Potrivit BNR, toate bancnotele au unele elemente de siguranță. Iată la ce trebuie să fii atent atunci când verifici autenticitatea banilor.

Fereastra transparentă

Fereastra transparentă se află în stânga aversului bancnotei şi pentru fiecare cupiură în parte are o formă diferită. Pentru bancnota de 1 leu cu portretul lui Nicolae Iorga, fereastra trasparentă are forma de acvila cruciată.  Pe cea de 5 lei, cu George Enescu este o notă muzicală, în timp ce pe bancnota de 10 lei, cu Nicolae Grigorescu, este o paletă de pictură.

Pe cea de 20 lei, cu Ecaterina Teodoroiu este forma medaliei „Virtutea Militarăˮ, pe cea de 50 de lei, cu portretul lui Aurel Vlaicu, este un cap de acvilă, iar pe cea de 100 lei, cu Ion Luca Caragiale, sunt măşti de teatru. Pe bancnota de 200 lei, cu chipul lui Lucian Blaga, este o filă de carte, iar pe cea de 500 lei, cu Mihai Eminescu, este o clepsidră.

Filigranul

Filigranul este constituit din două componente poziţionate în stânga aversului, pe zona neimprimată. Este portretul personalităţii de pe bancnotă şi emblema BNR.

Filigranul este vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

Firul de siguranţă

Toate bancnotele româneşti aflate în circulaţie au, în zona centrală, un fir ce devine vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

Elementul de suprapunere

Toate bancnotele româneşti în circulaţie au anumite fragmente ale unui element de design de mici dimensiuni imprimate în acelaşi loc pe ambele feţe. Astfel, atunci când sunt privite prin transparenţă şi luminate din partea opusă privitorului, elementul să fie văzut în întregime. Acesta se află plasat pe avers, sub denumirea băncii centrale de emisiune.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum face Gabriela Cristea sarmale pentru Crăciun. Ce secret are
9.3 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *