Emilia Dorobanțu, fostă ”Miss”, prima femeie din România care dirijează fanfara militară. Ce interdicții are la festivități EXCLUSIV

Persoanele oficiale sunt întâmpinate pe o piesă care datează din 1862: ”Se numește marș de întâmpinare”. Și Nicolae Ceaușescu o știa
Emilia Dorobanțu, fostă ”Miss”, prima femeie din România care dirijează fanfara militară. Ce interdicții are la festivități EXCLUSIV

Solista de muzică populară Emilia Dorobanțu a devenit, recent, ofițer de muzici militare, dar și prima femeie-dirijor de fanfară, din România. Ea ne-a povestit, în exclusivitate pentru ego.ro, despre pasiunea sa pentru muzica militară, despre regulile stricte de la festivități, dar și despre nunta ei, unde nu s-a lăsat furată. Deși se spune că nu e bine să cânți la propria petrecere, Emilia a trecut peste superstiții: ”Am luat microfonul și am fredonat un refren!”.

”Cazarma a devenit a doua mea casă, acolo am dormit, am mâncat și am învățat”

Ego.ro: Felicitări, recent ai devenit ofițer de muzici militare. Cum te-ai descurcat la cursuri și unde ai fost repartizată, după absolvire?

Emilia Dorobanțu: Această realizare s-a construit prin multă muncă, sacrificiu, dar și pasiune. Cazarma a devenit a doua mea casă, acolo am dormit, am mâncat și am învățat. A fost un studiu intens, în care am aprofundat multe cunoștințe muzicale, dirijorale, dar am avut parte și de o instrucție militară temeinică. Însă, după multă muncă, apar și rezultatele, iar satisfacția și împlinirea sufletească sunt imense. Am fost repartizată la Muzica Militară din Timișoara.

Conduce o fanfară formată din 17 instrumentiști, toți, bărbați

Ești prima femeie ofițer de muzici militare din România, care este și dirijor. Conduci o fanfară formată din 17 instrumentiști, toți, bărbați. Cum te simți în această postură? Trebuie să dai comenzi, ești șefa lor.

Am fost instruită să fac asta și le aduc mulțumiri îndrumătorilor mei de la Centrul de Instruire pentru muzici militare. Sunt onorată să conduc Muzica Militară din Timișoara, este o nouă provocare pentru mine și o fac cu pasiune.

Cântați, la evenimente, atât Imnul României, cât și celebra piesă de întâmpinare a politicienilor, aceeași care se cânta și în anii comunismului, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, la sosirea în țară a președinților de stat…Ce piese sunt, de fapt, în funcție de evenimente? 

Celebrul marș care se cântă în întâmpinarea persoanelor oficiale datează din 1862, denumirea completă fiind „Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor”,  în ultima vreme acesta este cunoscut ca “Marș de întâmpinare” si a rămas în repertoriul fanfarelor și astăzi. Repertoriul muzicilor militare este unul bogat, ce conține atât marșuri, melodii patriotice, dar și aranjamente orchestrale cu preluări din folclor, suite, piese de muzică ușoară, chiar si clasică!

Ai în șifonier, deopotrivă, și costumul popular și ținuta militară. Îți schimbi atitudinea în funcție de evenimentul la care mergi? La urma-urmei este vorba tot despre muzică…

Sigur! Sunt două ținute care impun un anumit tip de atitudine, pe care o adopt în momentul în care le îmbrac. Pe de o parte, mă simt un slujitor al cântecului popular, neavând dorința de a fi în topurile muzicale si nici nu alerg după publicitate. Mă consider un păstrător al valorilor culturale și îmi doresc să păstrez si să duc mai departe nealterat cântecul popular românesc, ca cei care vin în urma noastră sa aibă repere. Ținuta militară impune respect si o îmbrac cu mândrie și cu onoare, atitudinea fiind mult mai riguroasă!

Emilia Dorobanțu

Are interzis la rujul roșu

La festivități trebuie să te machiezi mai discret, în nuanțe naturale? Care este regulamentul?

Totul trebuie să arate impecabil! Foarte puțin machiaj, cât mai natural, bineînțeles, fără ruj roșu, părul strâns la spate, iar pantofii sunt regulamentari si fac parte din ținuta militară.

A fost Miss: ”Frumusețea nu e de ajuns!”

Ai fost și Miss, la un concurs din Serbia, în adolescență. Cât contează frumusețea la locul de muncă, în căsnicie? E suficientă, însă?

Frumusețea ajută într-o oarecare măsură, dar nu e suficient! Trebuie să fie susținută de o frumusețe interioară, de energie pozitivă cu atitudine. Dacă îți dorești ceva cu adevărat, poți sa reușești doar prin multă muncă, frumusețea nu e de ajuns.

Ce mai fac părinții tăi, au revenit în căsuță, după incendiu? Au reușit să renoveze locuința?

Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că sunt sănătoși, asta este cel mai important pentru mine. Este greu să refaci în scurt timp ceea ce ai construit într-o viață. Au luat totul de la început, muncesc foarte mult, o să mai dureze o perioadă până când totul va fi gata, dar ne au pe noi alături și asta este tot ce contează.

Ai spectacole vara aceasta? Nunți, petreceri? Mai sunt nunțile de odinioară cu 200 de invitați?

Concertele, evenimentele au început încă din luna mai și pot spune ca oamenii sunt foarte dornici să se reîntâlnească, să petreacă și să se bucure de muzică. Văd această bucurie pe fața lor si reușim să adunăm împreună momente de neuitat pe care le apreciem poate mai mult decât înaintea pandemiei.

Emilia Dorobanțu

”Nu m-am lăsat furată în noaptea nunții”

Ai fost și tu mireasă. Ai cântat la nunta ta? Cine a furat mireasa și, dacă da, cum ai fost răscumpărată de soț?

Nu m-am lăsat furată în noaptea nunții, am avut foarte mulți invitați si am vrut să mă bucur de fiecare moment. Deși am fost sfătuită să nu cânt la nunta mea, există superstiții, în sensul acesta, nu m-am putut abține și am luat microfonul solistului și am fredonat un refren!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.8 30 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *