Vara, porumbul fiert este unul dintre cele mai delicioase și simple preparate cu care ne putem delecta. Indiferent că gătești porumbul într-o oală obișnuită sau la oala sub presiune, apa în care ai fiert porumbul poate fi foarte utilă în bucătărie, așa că nu trebuie să o arunci. La ce o poți folosi și cum o poți păstra fără să-și piardă propritățile.
Porumbul fiert este, alături de pepene, una dintre atracțiile culinare ale verii. Nimic nu se compară cu aroma deosebită a porumbului proaspăt fiert, pe care ai presărat puțină sare și pe care l-ai uns cu unt. Multe gospodine se grăbesc să verse apa din oală, după ce au terminat de fiert porumbul, însă aceasta poate fi foarte utilă în bucătărie și în gospodărie.
Atunci când fierbe, porumbul lasă în apă o parte din aromă. Astfel, acea apă poate fi folosită ulterior în bucătărie, pentru a da gust intens unor preparate. Dacă fierbi paste în aceeași apă în care ai fiert porumb, acestea vor avea un gust mai intens și mai bogat.
În plus, apa de la porumbul fiert poate fi folosită și pe post de bază pentru supă de legume sau ca stock pentru anumite tocănițe. Aceasta nu poate fi însă păstrată mult timp în frigider, pentru că va deveni acră. Dacă nu o folosești imediat, o poți congela în recipiente pentru gheață sau în vase de plastic și o vei folosi când vei avea nevoie de ea.
La fel cum apa în care fierbi cartofi sau orez poate fi folosită pentru a uda florile, și apa de la porumb poate fi utilizată în același scop. Atunci când fierbi aceste legume, ele lasă în apă o parte dintre substanțele nutritive. Astfel, apa în care au fiert este îmbogățită cu nutrienți și, în loc să o arunci, o poți folosi pentru a iriga florile.
Substanțele nutritive din apă ajung în sol și mai apoi la rădăcinile plantelor, ajutându-le pe acestea să se dezvolte armonios. Data viitoare când fierbi porumb sau orice alte legume, păstrează apa, răcește-o și pune-o în ghivecele plantelor. Ține cont însă că apa nu trebuie să fie sărată.