Sofia Vicoveanca, marea artistă din zona Bucovinei, cu un timbru vocal inconfundabil, ne-a povestit, în interviul exclusiv pentru Ego.ro, despre tradițiile de Paște, dar ne-a oferit și mici trucuri naturiste, pentru un ten frumos și un păr sănătos. Cu acest prilej, am aflat și cum scapă rapid de o răceală rebelă, dar și de ce nu s-a considerat o femeie frumoasă. Vă invităm la confesiunile impresionante ale artistei care a făcut istorie în muzica populară românească.
Sofia Vicoveanca ne-a vorbit cu emoție despre frumoasele tradiții din zona Bucovinei, care se păstrează și azi cu sfințenie de oamenii locului, în Postul Paștelui:
”Paștele este minunea Învierii, este cea mai mare și mai puternică sărbătoare. Să ne rugăm să ne aducă pace în lume, să ne păstrăm limba ascuțită. Să încercăm să ne vedem de ale noastre. Eu locuiesc la Suceava, aici încă se mai respectă postul și pregătirile dinaintea sărbătorii creștine. Oamenii locului își curăță grădinile, casele, se postește, te împărtășești, se îngrijesc mormintele celor dragi, se face pomenire pentru cei plecați. Gospodinele își pregătesc coșul cu bucate, cu pască și cu ouă roșii, dar mai pun și ceva pentru animăluțe, într-un colțuc al coșului, ca să fie sfințite la biserică, puțină iarbă sau fân, ca să fie sănătoase”.
Sofia Vicoveanca ne-a dezvăluit care anume obicei îl respectă, încă din anii copilăriei, pentru a fi sănătoasă și a avea putere de muncă.
”În dimineața de Paște, se pun un ou roșu și un bănuț, într-un castron cu apă neîncepută. Apoi, cu acel ou ud se dă pe față, pe ambii obraji, ca să fii roșie și sănătoasă ca oul roșu, apoi se dă pe față și cu moneda udă, ca să fii puternică și bogată ca bănuțul. După care, se ciugulește din cele sfințite la biserică, din bucate, și se trece la masă, la ce au pregătit gospodinele.”
Sofia Vicoveanca îi mulțumește lui Dumnezeu pentru fiecare clipă de viață, crede cu tărie în puterea rugăciunii. Solista susține că nu trebuie să știi multe rugăciuni, important este să fii credincios, să te uiți spre Cer, dar nu numai la greu.
„Într-o dimineață m-am întâlnit cu o doamnă care-mi spunea că nu știe rugăciuni, că nu știe cum să se roage. Dar, oameni buni, nu e nevoie de vorbe! Te pui acasă în genunchi și ești cu gândul doar Sus. Dumnezeu îți știe apăsarea, te ajută, nu-i neapărat nevoie de vorbe, dacă nu știi să le zici”.
Sofia Vicoveancă a fost una dintre cele mai frumoase soliste de muzică populară, însă, în tinerețe, ea nu s-a văzut deloc așa. Acum regretă că nu a știut să se aprecieze fizic mai mult, ba chiar face haz de necaz.
”Frumusețea este alcătuită din mai multe componente. Atunci când cineva îți pune sufletul în palmă, tu ascultă-l cu drag, nu butona telefonul. Dacă poți să-l sfătuiești cu o privire, cu o vorbă bună, cu o mângâiere, ești un om frumos. Eu m-am uitat mereu în oglindă doar ca să văd dacă îmi stă bine părul. Nu m-am văzut foarte frumoasă în tinerețe. Acum îmi dau pumni în cap, n-am avut dreptate. Dar, e mai bine așa, decât să-mi pun cărămizi sub picioare. Am muncit mai mult”.
Marea artistă a scenei românești și-a păstrat cochetăria din anii tinereții. Sofia Vicoveanca ne-a dezvăluit micile ei secrete de înfrumusețare, rețete pe care le prepară singură, în casă.
”Nu trebuie să fii machiat, ca, după o zi de lucru, să-ți cureți tenul. Eu mă demachiez cu ulei de măsline și cu busuioc. Se pun într-o sticlă ulei foarte bun de măsline și busuioc, spălat de praf și doar floricele și frunzulițele, care se scot de pe tijă. Se lasă la macerat, apoi, cu un tampon, cureți fața zilnic, veți vedea ce ten frumos veți avea”.
Cântăreața din zona Bucovinei ne-a oferit și o mască naturistă pentru podoaba capilară: ”Pentru un păr sănătos se face o mască din gălbenuș de ou, cam 2-3 gălbenuși dacă părul e lung, și din vitamina D uleioasă și argan, peste care se toarnă un pic de ulei de măsline. Cu acest amestec se tamponează bine rădăcina părului, apoi înfășurați capul cu un prosop cald. Eu stau așa și câte 4 ore, se spală foarte bine cu șampon”.
Marea doamnă a scenei românești ne-a mai dezvăluit și cum scapă de o răceală rebelă, cum obține rapid o imunitate bună, cu ajutorul unor produse din cămară sau din frigider.
”Polenul uscat este foarte bun, amestecat cu o lingură de iaurt. Se face o cremă, un deliciu, și se ia pe nemâncate. Când sunt răcită, îmi pun picioarele în apă caldă, cu sare, iar pentru plămâni este foarte bun un amestec din gălbenuș de ou, un pic de unt, cam cât o nucă, să nu fie rece, și o lingură de zahăr, nu de miere. Se freacă totul spumă, peste care mai apoi se toarnă lapte clocotit. Se bea cald, înainte de culcare, este și pentru răgușeală”.
Nu stă locului o clipă, nici la 81 de ani, și este convinsă că acesta este marele ei secret de a ține timpul în loc.
”Fac zilnic integrame, nu mă culc până nu dau gata 3-4 pagini, mai iau o carte după mine prin turnee, scriu proză, voi lansa o carte despre poveștile oamenilor din tren, dar și poezii, desenez. Nu stau locului, am și 6 piese noi. Fiul meu, când merg la el în vizită, îmi spune să stau, să nu fac nimic. Însă, dacă vreți să mă vedeți bolnavă, beteagă, asezați-mă în pat să stau. Eu merg și acum drept și când urc cu bagaje cele două etaje la bloc. Îmi imaginez că în față este cineva cu o cameră de filmat și automat mă îndrept. Este un bun sfat pentru oricine, pentru a vă controla poziția corpului!”, ni s-a mai confesat Sofia Vicoveanca.
Sofia Vicoveanca ține legătura cu fanii ei și prin intermediul rețelelor sociale, fiind în pas cu tehnologia.
”Am o tabletă și intru pe Internet, mi se dau like-uri, citesc toate mesajele. Sunt măritată cu Facebook-ul. Îmi scriu și românii plecați prin lume pentru o bucată de pâine. Mi-a scris cineva, o doamnă, că s-a temut că am pățit ceva, căci nu scrisesem nimic vreo două zile. Așa că, pentru acel suflet, care se gândește la mine, postez zilnic câte ceva pe Facebook, desene, o poză, un vers. Este un fel de refugiu al meu, ca să nu-mi bată urâtul si singurătatea la ușă. Sunt văduvă de 21 de ani și caut să-mi ocup timpul muncind, făcând ceva. Dacă ai agonisit cu sudoarea frunții, se spune că hoțul trece și nu-ți vede casa. Dacă însă ai ceva măreț, ai băgat mâna la cineva în buzunar, lucrurile nu mai stau așa”.