1 Mai 2022, ziua în care toți românii sărbătoresc Ziua Muncii. Pentru majoritatea țărilor din Europa, inclusiv la noi, 1 Mai – Ziua Muncii este zi libera legală. Drept urmare, oamenii o petrec la iarbă verde, făcând un grătar și bucurându-se de compania prietenilor. Pentru cei care nu știu, iată Cum a apărut Ziua Muncii şi ce semnificaţie are.
Totul a pornit de la o mișcare a sindicaliștilor din Chicago. Aceștia au cerut reducerea normei orare zilnice de muncă, la 8 ore. 1 Mai 2022, Ziua Muncii.
Pe data de 1 mai 1886, în Chicago, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei au ieșit în stradă și au cerut introducerea unei rezoluții care stipula ca: „8 ore să constituie ziua legală de muncă”.
90.000 de oameni au ieșit atunci pe stradă, iar dintre aceștia, 40.000 erau în grevă. Protestele au durat trei zile, iar numărul manifestanților a crescut și el.
Pe 3 mai, forțele de ordine au interveni, iar patru muncitori au fost uciși și mai mulți răniți. În seara aceleiași zile a fost organizată o nouă demonstrație în Piața Haymarket din Chicago. Spre poliție a fost aruncată o bombă și 66 de polițiști au fost răniți – 7 au murit ulterior.
Poliția a ripostat cu focuri de armă, rănind în jur de 200 de persoane, dintre care mai mulți au decedat. Opt dintre protestatari au fost judecați, iar asociații muncitorești din țări precum Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franța și Spania au adunat bani pentru apărarea acestora. Mișcarea devenise mondială.
Rezultatul grevei de la Chicago și apoi din toată America s-a concretizat în reducerea numărului de ore muncite într-o zi la 8 ore.
Legenda românească spune însă că micii ar fi fost inventați în secolul al XIX-lea, într-o seară, la hanul La Iordachi din București, bine cunoscut pentru cârnații săi.
În centrul istoric al Bucureștiului, în 1957, s-a deschis restaurantul care a ajuns să inventeze micii, dar și să transforme acest preparat într-unul foarte popular. Într-o zi, Iordache Ionescu a rămas fără mațe pentru cârnații săi, preparatul preferat al clienților săi.
El a avut însă inspirație și a pus carnea direct pe grătar. Așa au apărut micii. „Din reţeta originală de mici fac parte chimenul şi ienibaharul, condimente folosite foarte des de turci, fiind adaptată de fiecare zonă după gusturile şi obiceiurile culinare“, spunea Moghazehi Mehrzad, un pasionat al artei culinare.