În fiecare an de 1 Mai, românii beneficiază de o zi liberă, pentru ca aceștia să sărbătorească Ziua Muncii. Anul acesta, 1 mai pică într-o zi de luni, astfel că, românii vor beneficia de o mini vacanță mult așteptată. Iată mai jos tot ce trebuie să știți despre 1 mai 2023- Ziua Muncii, dar și ce semnificație are această sărbătoare.
Pe 1 mai se sărbătorește Ziua Muncii. Această zi a fost sărbătorită prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde. Sute de oameni care erau în ținute festive țineau pancarte uriașe.
După anul 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată. Românii se bucură de 1 Mai în aer liber, la mare, la munte, la iarbă verde.
Pe 1 mai 1886, muncitorii din Chicago au început o campanie pentru reducerea zilei de muncă de la 12 la 8 ore.
Mii de muncitori au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile. În timpul unei manifestații pașnice, a izbucnit o explozie în Piața Haymarket, soldată cu moartea și rănirea unor manifestanți și a polițiștilor.
Citește și: Unde poţi face grătar pe lângă Bucureşti de 1 Mai. Locuri perfecte pentru a petrece de Ziua Muncii
Autoritățile au considerat explozia ca fiind un act de terorism și au arestat mai mulți lideri sindicaliști. În urma unui proces controversat, patru lideri sindicaliști au fost condamnați la moarte, iar alți doi la închisoare pe viață.
Legenda spune că primul mic a fost mâncat în Centrul Vechi al Capitalei, fiind inventat dintr-o întâmplare.
Povestea micului a început în Bucureşti, în urmă cu mai bine de un secol, atunci când un bucătar iscusit din Capitală, Iordache Ionescu, le pregătea clienţilor săi mai multe preparate la grătar. Cârciumarul Ionescu, aşa cum era cunoscut printre clienţii localului, avea o reţetă excepţională de cârnaţi, renumită în tot oraşul, care a stat la baza micului din zilele noastre, explică istoricul Dan Falcan.
Într-o zi, cârciumarul muncea de zor la cârnaţii pregătiţi la grătar, dar maţele în care învelea carnea tocată s-au terminat. Văzând că cererile la cârnaţi sunt din ce în ce mai multe, Iordache Ionescu a luat o bucată din „aluatul cârnatului“ şi a pus-o pe grătar fără niciun fel de maţ. Primul care a gustat invenţia cârciumarului a rămas impresionat de gustul „mititelui“, iar noul produs s-a transformat în vedeta localului din centrul oraşului.
Citește și: Când intră pensiile și alocațiile pe card în fiecare lună. Ziua în care intră banii
La Mulţi Ani cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii! De făcut: nimic. Doar grătarul
Cine nu munceşte nu greşeşte, iar cine nu greşeşte merită promovat.
Ce poţi face azi nu lăsa pe mâine… lasă până după 1 Mai
Munca este sfântă aşa că nu te atinge de ea! La mulți ani, de 1 Mai.