Sergiu Nicolaescu a fost cel mai cunoscut și apreciat regizor român din ultima jumătate de secol. A regizat și jucat, de-a lungul timpului, în opere cinematografice care sunt și acum un reper în industria filmului. Au trecut 10 ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, însă puțini știu cum a ajuns acesta să facă filme.
Sergiu Nicolaescu a avut o poveste de viață demnă de un film precum cele regizate de el. Probabil cel mai cunoscut și titrat regizor român s-a născut în anul 1930, într-o familie de aromâni, la Târgu-Jiu. Când acesta avea 5 ani, familia s-a mutat la Timișoara. Acolo a urmat viitorul regizor de film școala generală și liceul.
În 1948 devine student la Facultatea de Mecanică în cadrul Universității Politehnica din București. A absolvit școala patru ani mai târziu, devenind inginer mecanic. Pasul următor a fost să se angajeze ca inginer în cadrul Întreprinderii Optica Română. A lucrat acolo doar doi ani, după care a ajuns la Buftea, la Studioul Cinematografic Alexandru Sahia.
Acolo și-a descoperit pasiunea pentru regia de film, iar până la debut nu a fost decât un singur pas. Primul film pe care l-a regizat a fost scurtmetrajul „Scoicile nu au vorbit niciodată”, în anul 1962. În ceea ce privește lungmetrajele, primul pe care și-a pus semnătura a fost „Dacii”, o co-producție româno-franceză, în anul 1967. Patru ani mai târziu apare și „Mihai Viteazul”, tot în regia sa, acestea fiind două filme istorice de referință în cinematografia română.
Au urmat zeci de titluri, filme istorice și polițiste pe care Sergiu Nicolaescu le-a regizat și în care a jucat, deopotrivă. „Cu mâinile curate”, „Ultimul cartuș”, „Revanșa”, „Un comisar acuză”, „Duelul”, „Supraviețuitorul”, „Mircea”, „Osânda”, „Nea Mărin miliardar” fiind doar câteva dintre cele mai cunoscute titluri. Pe plan personal, regizorul a fost căsătorit de trei ori, însă nu a avut moștenitori, acesta fiind, de altfel, cel mai mare regret al vieții sale.
Activitatea cinematografică i-a adus numeroase premii și distincții și a avut parte de recunoaștere, atât pe plan național, cât și internațional. Pe lângă filme, Sergiu Nicolaescu s-a implicat și în politică, a făcut parte din FSN, apoi din PSD. Regizorul a ținut să specifice la un moment dat că nu a făcut niciodată filme comuniste și că nu a făcut propagandă pentru Nicolae Ceaușescu, dimpotrivă.
„Nicolaescu nu a făcut filme comuniste. Niciodată nu am făcut filme la comadă. Mai mult decât atât, filmul „Mihai Viteazul” a fost refăcut după trei ani. Un coleg de-al meu a făcut o producție care s-a intitulat „Buzduganul cu trei peceți”, care a costat mai mult decât „Mihai Viteazul”. Pe mine m-a costat 14 milioane de lei, cea de-a doua variantă a fost 19 milioane. Și asta pentru că lui Ceaușescu nu i-a convenit filmul pe care l-am făcut eu.
Mihai Viteazul era prea uman. Iubea, era om. Ceaușescu nu știu dacă era om. Poate ca tată o fi fost. Îi plăcea ca replici din discursurile lui să intre în filme. Și a încercat acest lucru și cu mine. Visa ca filmele istorice să se sfârșească cu el, ca omul care a realizat ceea ce a năzuit Mircea sau Mihai Viteazul. Ori eu nu am aceptat niciodată așa ceva.”, spunea regizorul în urmă cu mai mulți ani.
Pe 3 ianuarie 2013, Sergiu Nicolaescu se stingea din viață, la vârsta de 82 de ani. Regizorul fusese internat cu câteva zile înainte, pentru o afecțiune cronică. Cineastul a fost incinerat, după cum și-a exprimat dorința încă din timpul vieții.