Faptul că bărbații și femeile sunt diferiți și au reacții diferite este o certitudine și nu poate fi pus la îndoială. Specialiștii spun că diferențele sunt evidente. Și dacă la unele lucruri, bărbații excelează, la altele, femeile sunt cele care sunt mai bune. Astfel, ei au enumerat 10 lucruri pe care femeile le fac mai bine decât bărbații.
Bărbații și femeile reacționează diferit la stres, iar bărbații sunt cei care cedează mai ușor și recurg la un pahar de alcool, atunci când nu mai fac față sarcinilor stresante.
Nu același lucru se întâmplă cu femeile, care ar fi în mod natural mai puțin înclinate să bea.
Percepția frumuseții este foarte diferită între bărbați și femei. Atât de diferită, încât activitatea creierului are loc două zone diferite, la cele două sexe. Vederea operelor de artă, a peisajelor plăcute și, în general, a „lucrurilor frumoase” activează, la bărbați și femei, diferite zone ale creierului: în timp ce la femei activează ambele zone parietale, la bărbat se activează doar partea dreaptă a cortexului. Această diferență ar putea fi o consecință a evoluției și datează din epoca în care oamenii și maimuțele au început să se diferențieze.
Fiziologia creierului la cele două sexe este diferită, în unele cazuri chiar foarte mult. Și celulele nervoase feminine funcționează diferit. De exemplu, în creierul bărbaților centrul vorbirii se găsește în emisfera stângă, iar cel al orientării spațiale în special în dreapta. La femei această separare nu există: dimpotrivă, emisferele sunt conectate printr-un număr mult mai mare de celule. Poate de aceea femeile au o memorie verbală mai bună (își amintesc bine cuvintele citite într-o listă) și o vorbire mai fluentă (pot spune un număr mare de cuvinte care încep cu aceeași literă).
Bărbații, în schimb, se bâlbâie mai ușor (sunt de patru ori mai mulți bâlbâiții bărbați, decât femei), dar la vârsta de 4 ani sunt deja mai buni decât fetele în a-și imagina un obiect care se rotește în spațiu.
Femeile sunt mai puțin cooperante decât bărbații. Un studiu al Universității Harvard publicat în Current Biology a analizat colaborările din 50 de instituții academice din SUA și Canada. Rezultatul arată că femeile și bărbații sunt în egală măsură cooperanți cu colegii de același sex, dacă luăm în considerare colaborările între niveluri egale. Dar când intră în joc factorul ierarhic, proverbiala solidaritate feminină pare să se clatine în comparație cu cea masculină.
Cele cinci simțuri nu funcționează în mod egal la bărbați și femei. Mirosul de exemplu este mai dezvoltată la femei, datorită conformației corpului calos (structura nervoasă care unește cele două emisfere cerebrale). Memoria vizuală este apanajul femeilor. Femeile își amintesc mai bine de o fizionomie, de aranjarea obiectelor pe masă și așa mai departe.
Dar când vine vorba despre auz, bărbații sunt cei care se concentrează mai mult, excluzând mental orice alt zgomot care i-ar putea deranja. Și aud mai bine tonurile înalte. În schimb, la gust, bărbații au mai puțini receptori „sărati” în gură decât femeile. Percepția feminină a gustului amar este, de asemenea, mai bună.
La simțul tactil, femeile au terminațiile tactile sunt mai sensibile, mai ales la mijlocul ciclului menstrual.
Capacitatea de a ierta este mai dezvoltată la femei. Bărbații, în general, au mai multe dificultăți în a-i scuza pe cei care le-au greșit și sunt mai răzbunători decât sexul frumos. Această atitudine s-ar datora empatiei mai reduse a bărbaților față de ceilalți.
Toleranța mai mare a femeilor depinde foarte mult și de faptul că acestea au fost obișnuite, încă din copilărie, să se pună în pielea celorlalți, dezvoltând astfel o mai mare empatie. Dar care este ponderea relativă a educației în raport cu caracteristicile înnăscute rămâne încă de evaluat.
Femeile acordă mai multă atenție aspectului și feței oamenilor, decât bărbații. De fapt, femeile se opresc să se uite la fețe pentru a le recunoaște, mai ales dacă le sunt familiare. Pentru bărbați nu există o astfel de diferență. Studiile anterioare au arătat că zonele creierului implicate în recunoașterea fețelor sunt afectate de hormoni. Dar încă nu este clar cum. Un studiu mai aprofundat al acestor diferențe ar putea ajuta la înțelegerea unor tulburări grave, cum ar fi autismul. Boala afectează mai ales bărbații.
Potrivit unei cercetări spaniole, doar 48% dintre femei recurg la fantezii sexuale, comparativ cu 71% dintre bărbați. Potrivit unor teorii, această diferență trebuie explicată din motive evolutive: fanteziile i-au ținut pe masculi mai pregătiți să profite de oportunitățile de împerechere.
Bărbații se orientează în spațiu mai ușor, spre deosebire de femei. Când ajung într-un loc nou, femeile tind să folosească mai multe puncte de referință întâlnite pe parcurs. Bărbații folosesc în schimb o strategie numită „memorie vectorială”. Adică își amintesc direcția în care s-a mișcat corpul lor și cât timp s-au mișcat. Fiind nevoită să conducă, de exemplu, la noua casă a unui prieten, o femeie va ajunge în fața brutarului, aici va face dreapta, apoi la chioșcul de ziare din stânga.
Un bărbat va merge drept timp de cinci minute, apoi va întoarce la dreapta și va continua încă trei minute, înainte de a vira la stânga. Cele două strategii au fost testate de cercetătorii de la Universitatea din Rochester (SUA), cerând studenților de ambele sexe să intre într-un labirint. Când traseul era plin de repere, fetele s-au dovedit a fi mai capabile decât bărbații să găsească ieșirea; dar când cercetătorii au renunțat la repere, băieții au fost cei care s-au orientat mai bine.
Datorită prudenței, responsabilității și siguranței, femeia are o atitudine mai bună la conducere decât bărbatul, potrivit focus.it. Motivul este cantitatea mai mare de estrogen prezentă la femei care ar putea influența pozitiv activitatea neuronală a lobilor frontali, adică zona responsabilă de învățarea regulilor, și de controlul atenției și reflexelor. Testosteronul, pe de altă parte, predominant în corpul masculin, i-ar determina pe bărbații care conduc la volan să se deda la comportamente riscante, mai impulsive și, prin urmare, nu foarte precaute și să conducă vehiculul într-un ritm mai rapid decât cel al femeilor.