3. Nu-ți mai cere scuze pentru emoții
Suntem oameni și ca atare, avem zile bune și unele mai puțin bune. Este normal ca uneori să te simți tristă și supărată. Chiar dacă uneori trebuie să menții un anume comportament social, asta nu înseamnă că trebuie să îți ceri scuze dacă ai o zi mai proastă. Dacă nu ai chef să socializezi sau să ieși cu prietenele, nu trebuie să te simți inconfortabil.
4. Nu-ți cere scuze că ai grijă de tine
Să ai timp și grijă de tine nu este doar un lucru bun, ci și un exemplu minunat pe care îl poți oferi celorlalți. Prin urmare, nu trebuie să-ți ceri scuze nimănui dacă vrei o zi doar pentru tine. Este vorba despre stima de sine și o bună stimă de sine, atrage relații interpersonale mai bune, dar și o productivitate mai mare la locul de muncă. Cei care te apreciază cu adevărat vor ști să te înțeleagă și să îți ofere sprijinul lor.
5. Nu-ți cere niciodată scuze dacă te simți hărțuită
Hărțuirea sub oricare dintre formele sale nu ar trebui să te determine niciodată să îți ceri iertare, deoarece nu ești de vină pentru nimic. Dimpotrivă, poate chiar trebuie să ceri ajutor unor persoane cât mai repede. Fie că este vorba de locul de muncă sau de o relație, nu permite nimănui să te hărțuiască și să profite de tine.
6. Nu-ți cere scuze că ai cerut ajutor
Când o femeie cere ajutor, nu este un semn de slăbiciune, nici pe departe. Nici nu este un semn că ai fi incapabilă sau că nu te poți descurca. Înseamnă că ești atât de sigură pe tine încât te simți capabilă să ceri și ajutorul atunci când ai nevoie.
7. Nu-ți cere scuze dacă ai nevoie de lămuriri
Această situație este inevitabilă și poate apărea fie la muncă, la un curs sau chiar în cazul unui consult medical. Se poate întâmpla să nu înțelegi totul atunci când cineva încearcă să-ți explice ceva. În loc să-ți ceri scuze, simți-te bine când ceri lămuriri suplimentare, pentru că arăți că-ți pasă cu adevărat de subiect.
8. Nu-ți cere scuze pentru părerea ta
Când cineva exprimă un punct de vedere pe care nu îl împărtășești, evită să-ți ceri scuze. Este chiar normal să gândești diferit și să spui motivele pentru care ai o altă părere pe un anumit subiect. Tocmai în dezbateri îți poți expune cunoștințele pentru a fi cunoscută și la nivel intelectual.
9. Nu-ți cere scuze când trebuie să stabilești limite
Uneori poți să întâlnești persoane care deși nu te cunosc suficient, merg prea departe și îți încalcă anumite limite. Când te simți inconfortabil și simți că nu ești tratată bine, trebuie să oprești un astfel de comportament. În loc să-ți ceri scuze, atrage-i atenția celuilalt dacă încalcă anumite limite. Amintește-ți că respectul începe cu tine însuți.
10. Nu-ți cere scuze pentru refuzul unei invitații
Doar pentru că ești invitată undeva, nu înseamnă neapărat că trebuie să accepți. Dacă invitația nu este oportună dintr-un anumit motiv, care are legătură cu timpul sau cu bugetul tău, refuză politicos. Sau, dacă ai cumva alt angajament stabilit, spune că nu poți ajunge și continuă cu planurile anterioare.