17 moduri de a reduce riscul de accident vascular cerebral, demență și depresie - Ego.ro

17 moduri de a reduce riscul de accident vascular cerebral, demență și depresie

17 moduri de a reduce riscul de accident vascular cerebral, demență și depresie

Un nou studiu publicat recent în revista Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry aduce o perspectivă importantă asupra prevenirii a trei dintre cele mai frecvente boli ale creierului: accidentul vascular cerebral, demența și depresia târzie. Studiul a fost realizat de cercetători de la Massachusetts General Hospital, parte a rețelei Mass General Brigham, sub coordonarea dr. Sanjula Singh. Concluzia lor este clară: multe dintre aceste afecțiuni pot fi prevenite prin schimbări de stil de viață care acționează simultan asupra mai multor factori de risc.

Trei boli, cauze comune

Accidentul vascular cerebral, demența și depresia care apare la vârste înaintate au în comun mai multe mecanisme. Unul dintre cele mai importante este afectarea vaselor mici de sânge din creier. Această problemă poate apărea în urma unor factori precum hipertensiunea arterială sau nivelul crescut de zahăr din sânge. De aceea, persoanele care suferă de una dintre aceste afecțiuni au un risc mai mare să le dezvolte și pe celelalte.

Cât de mult pot fi prevenite aceste boli

Datele analizate în studiu arată că o proporție semnificativă a cazurilor de AVC, demență sau depresie pot fi evitate. Până la 60% din accidentele vasculare, 40% dintre cazurile de demență și 35% din episoadele depresive târzii pot fi prevenite sau întârziate prin controlul unor factori de risc. Asta înseamnă că modificările în stilul de viață pot avea un impact major.

Totul pornește cu un prim pas

Mulți dintre factorii de risc sunt legați între ei, ceea ce înseamnă că lucrând la unul dintre ei, poți avea efecte benefice și asupra altora. De exemplu, mersul pe jos în mod regulat nu doar că îmbunătățește condiția fizică, dar poate reduce și izolarea socială sau stresul. E important să nu încerci să faci totul deodată, ci să alegi un punct de pornire și să mergi mai departe de acolo.

Ce ajută creierul să rămână sănătos

Cercetarea a identificat șase obiceiuri și caracteristici asociate cu un risc mai mic de boli cerebrale. Printre acestea se numără consumul redus de alcool, activitatea mentală constantă (precum cititul, puzzle-urile sau învățarea unor lucruri noi), alimentația bogată în legume, fructe, pește, lactate și nuci, mișcarea fizică regulată, sentimentul de scop în viață și relațiile sociale puternice.

Factori care pun creierul în pericol

Studiul a identificat și 13 factori care pot crește riscul de demență, accident vascular sau depresie. Printre ei se regăsesc hipertensiunea, greutatea excesivă, zahărul și colesterolul crescut, simptomele depresive, o alimentație nesănătoasă, pierderea auzului, problemele renale, durerile cronice, somnul de proastă calitate sau prea lung, fumatul, izolarea socială și stresul.

Conexiunea nu înseamnă cauzalitate

Studiul nu afirmă că acești factori cauzează direct bolile, ci că există o legătură între ei. Totuși, faptul că aceiași factori apar în mai multe afecțiuni sugerează că pot avea un rol important în apariția lor. Cu alte cuvinte, un stil de viață mai echilibrat poate reduce riscul în mai multe direcții, chiar dacă nu elimină complet pericolul.

Primul pas contează cel mai mult

Pentru mulți oameni, lista de 17 factori poate părea copleșitoare. Însă ideea este să tratezi această listă ca pe un meniu, din care alegi cu ce vrei să începi. Poate fi reducerea consumului de sare, renunțarea la fumat sau pur și simplu mersul zilnic pe jos. Orice alegere pozitivă contează.

Tensiunea arterială

Dintre toți factorii analizați, tensiunea arterială crescută a fost cel mai puternic asociată cu toate cele trei boli. Ea triplează riscul de accident vascular cerebral și are un impact major și asupra demenței. Reducerea tensiunii poate fi realizată prin dietă, exerciții sau, dacă este necesar, cu ajutorul medicamentelor.

Mișcare, gândire și socializare

Exercițiile fizice moderate sau intense au un efect clar în reducerea riscului de AVC și demență. La fel, menținerea unei rețele sociale active și participarea la activități intelectuale – cum ar fi cititul, rezolvarea de probleme sau jocurile de strategie – contribuie la menținerea sănătății mentale.

Cu cât mai devreme, cu atât mai bine

Schimbările importante în stilul de viață ar trebui începute din perioada de mijloc a vieții, nu abia la bătrânețe. Chiar și în cazul celor care au rude cu aceste boli, adoptarea unui stil de viață sănătos poate face diferența. Nu este vorba doar despre prevenție, ci și despre menținerea calității vieții pe termen lung.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce face Jojo - Cătălina Grama atunci când vrea să îl împace pe Paul Ipate
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Horoscop zilei. Fecioarele iau decizii importante în dragoste, iar Scorpionii privesc altfel emoțiile
Pomii fructiferi care trebuie tăiaţi la început de aprilie pentru roade îmbelşugate. Vor rodi până...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Înșală orice bărbat care se află într-o relație sau nu, conform Cristinei Șișcanu? "Așa și...
Horoscop Pesti maine 4 Aprilie 2025
Horoscop Pesti maine 3 Aprilie 2025
Cum arată și cu ce se ocupă fiica lui Robert Turcescu: “Fiica mea cea mare...
Ultimul mesaj public al lui Val Kilmer, actorul din Batman care a decedat la vârsta...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Îți amorțesc mâinile? Ce afecțiuni pot ascunde, potrivit medicilor
El este Albert, ursul polar de 680 de kg. De ce nu atacă oamenii?
„Am călcat peste morți ca să ajungem la cei vii” Mărturii șocante din infernul de...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *