2024 este an bisect. De ce are luna februarie 29 de zile

Care a fost primul an bisect

Scris de: Daoud Andra

17 Jan. 2024

2024 este an bisect. De ce are luna februarie 29 de zile

Din patru în patru ani, luna februarie are cu o zi în plus. Acești ani se numesc ani bisecți, iar 2024 este an bisect. Astfel, în loc de 365 de zile, câte are un an în mod normal, acesta va avea 366. De ce luna februarie are 29 de zile, din 4 în 4 ani și de unde vine această diferență de o zi.

Diferența dintre anul calendaristic și cel astronomic

În prezent, majoritatea oamenilor se ghidează după calendarul gregorian atunci când se raportează la timp. Acesta are o durată de 365 de zile, iar din 4 în 4 ani, apare o zi în plus, care este pusă la luna februarie. În cazul calendarelor lunisolare, se adaugă o lună în plus. Acest lucru se face pentru ca anul calendaristic să fie sincronizat cu cel astronomic și cu cel sezonier.

Evenimentele astronomice care au loc anual nu se repetă într-un număr întreg de zile. Astfel, pentru a corecta acest aspect, se adaugă o zi (sau o lună, la calendarele lunisolare) în plus, la intervale stabilite de timp.

Citește și: Care sunt fenomenele astronomice majore din 2024. Cum vor fi influențate zodiile, cei mai afectați nativi

Din 4 în 4 ani, avem de-a face cu câte un an bisect. 2024 este un astfel de an, având 366 de zile. Diferența de o zi vine din faptul că un an obișnuit nu are fix 365 de zile, ci 365 de zile și 6 ore. Astfel, cele 6 ore în plus, la fiecare patru ani, mai formează o zi, care este cea de 29 februarie.

Când au apărut anii bisecți

Primul an bisect a fost 1582, când s-a trecut la adăugarea unei zile în plus, pentru sincronizare. Un an tropic reprezintă perioada în care Pământul realizează o mișcare completă de revoluție în jurul Soarelui. Durata acestuia este de aproximativ 365,25 de zile, iar calendarul se tot decalează, până la anii bisecți.

Totuși, nu toți anii care se divid cu 4 sunt bisecți. Pentru a se păstra sincronizarea, s-a stabilit că, o dată la un secol, un an care este multiplu de 4 nu va fi bisect. Anii 2100, 2200 și 2300 nu vor avea 366 de zile, ci 365.

Citește și: Nici să nu te gândești să arunci calendarele vechi. Top 5 cele mai surprinzătoare utilizări în casă

Papa Grigore al XIII-lea a fost cel care a reformat calendarul, aducându-l la forma la care îl știm astăzi. Până la jumătatea secolului al XVI-lea, lumea funcționa după calendarul iulian. Papa a fost cel care a cerut unei comisii de astronomi și teologi să reformeze calendarul, astfel încât anul calendaristic să se alinieze cu cel astronomic.

La 24 februarie 1582 s-a adoptat calendarul în forma actuală, cu 12 luni și 365 de zile. Aceasta a fost numit calendar gregorian, în memoria papei. A fost adoptat treptat, mai întâi de către țările catolice. În România, s-a adoptat calendarul gregorian în anul 1919, fiind decalat cu 13 zile înainte.

Superstiții pentru ziua de 29 februarie

Ziua de 29 februarie există în calendar doar din 4 în 4 ani, iar de ea se leagă o serie de tradiții și superstiții.

  • În unele locuri din lume, este considerată Ziua Burlacului. Femeile îi pot cere în căsătorie pe bărbați, iar dacă ei refuză, trebuie să le dea bani să își cumpere o rochie.
  • O altă tradiție spune că bărbații trebuie să le cumpere femeilor 12 perechi de mănuși, pentru ca ele să poată ascunde faptul că nu poartă inel de logodnă.
  • În Grecia, se crede că dacă o căsătorie este oficiată pe data de 29 februarie, aduce ghinion.
  • În statul american Illinois, femeile se transformă în polițiste și îi pot ”aresta” pe bărbații singuri pe 29 februarie. Aceștia sunt eliberați după ce plătesc o ”amendă” de 4 dolari.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *