Bucureștiul, capitala României, este un oraș plin de istorie și cultură, cu o mulțime de lucruri interesante de oferit vizitatorilor. De la clădirile sale istorice la viața de noapte vibrantă, Bucureștiul are ceva pentru toată lumea. Dar chiar și cei care cred că știu totul despre acest minunat oraș pot rămâne surprinși de câteva dintre lucrurile mai puțin cunoscute despre această metropolă. În rândurile de mai jos îți vom prezenta 30 de curiozități despre București.
Calea Victoriei, unul dintre drumurile emblematice ale Capitalei, a fost primul drum construit în București. Strada era în trecut pavată cu trunchiuri de copaci și se numea sugestiv ”Drumul de Lemn”.
Binecunoscutele sectoare ale Capitalei au apărut în 1930, odată cu reforma administrativă a orașului. Atunci s-a înființat Sfatul Orășenesc – Administrația Publică Locală de astăzi, iar Bucureștiul a fost împărțit în cinci zone, sectoarele de astăzi.
În 1979, Bucureștiul era împărțit în opt sectoare. În urma unei noi reforme administrative ce a avut loc ulterior, orașul a fost împărțit în șase sectoare, pe care le regăsim și astăzi.
În secolul al VIII-lea a fost construită prima rețea de catacombe de către negustorii și boierii care doreau să își protejeze averile de cei care atacau orașul, potrivit Libertatea. Catacomele sunt întinse pe distanțe mari cu mai multe ramificații, iar o zonă înțesată cu astfel de tuneluri este cuprinsă între trei puncte strategice ale Bucureștiului vechi: Cișmigiu, Centrul Vechi și Mitropolie.
Bulevardul cu cele mai multe clădiri declarate monument istoric din București este Calea Victoriei.
Bucureștiul a devenit capitala Țării Românești în 1659, sub domnia lui Gheorghe Ghica, din ordin turcesc, pentru a avea o capitală în zona de câmpie și aproape de Dunăre.
Tramvaiele din București au fost copiate după un tramvai vest-german adus aici în probe în anul 1970.
Citește și: Cel mai vechi oraș din lume. Cum este menționat în Biblie, ascunde o semnificație specială
Una dintre cele mai vechi construcții din București este Hanul lui Manuc, care datează de la începutul secolului al XIX-lea.
Orașul a fost numit ”Micul Paris” în secolul al XIX-lea, datorită arhitecturii sale neoclasice.
Oficializarea numirii străzilor a început din anul 1834. Numele erau cele care aparțineau memoriei locului, iar mai târziu au primit nume care să omagieze trupele române care au câștigat independența României în Războiul de Independență. Podul Mogoșoaiei a devenit Calea Victoriei, Podul de Pământ a devenit Calea Plevnei, iar Podul Calicilor a devenit Calea Rahovei.
Cea mai veche gară din București este Gara Filaret, înființată în octombrie 1869. La un an distanță a fost înființată și Gara de Nord.
Cădirea Palatul Telefoanelor a fost construită în stil zgârie-nori. Până în anii 70 a fost considerată cea mai înaltă clădire din Capitală.
Inspirat de Arcul de Triumf din Paris, cel din București este o marcă a recunoștinței față de eroii din Primul Război Mondial. Inițial, a fost construit din lemn, între anii 1921-1922. Uterior, în perioada 1935-1936, a fost renovat, iar în prezent măsoară 27 de metri înălțime și are o formă paralelipipedică.
Citește și: Orașul din România unde ai impresia că ai ajuns la Hollywood. E un magnet pentru turiști
Parcul Cișmigiu din București a fost denumit, până în 1779, Dura Neguțătorul, până când Alexandru Ipsilanti a poruncit construirea unei cișmele.
Palatul Parlamentului, cunoscut și sub denumirea de Casa Poporului este a doua construcție admninistrativă ca suprafață din lume, după Pentagon. Construită pe fostul Dealul Spirii, clădirea are o suprafață desfășurată de 365.000 mp.
Una dintre cele mai vechi biserici din București este Biserica Domnească, situată pe Lipscani, în Centrul Vechi. Aceasta a fost construită de Mircea Ciobanul în timpul primei sale domnii între anii 1545-1554.
Bucureștiul are o stradă în trepte, denumită Strada Xenofon.
Casa Capșa a fost premiată cu medalia de aur în 1900, la expoziția de la Paris, pentru produsele sale de cofetărie. Familia Regală obișnuia să ofere bomboanele făcute aici în vizitele sale oficiale.
În anul 1857, București a fost primul oraș care a introdus iluminatul cu petrol lampant.
Prima linie de tramvai tras de cai a fost pe traseul Gara de Nord-Calea Griviței-Luterană-TNB-Piața Sf. Gheorghe.
Teatrul Național este primul teatru apărut în București, pe pe 21 decembrie 1852. Acesta a fost cu piesa de teatru „Zoe sau Amantul Împrumutat”.
Cercul Militar Național a fost construit în anul 1912 cu fonduri obținute din donații, subscripții și cotizații ale ofițerilor. Acesta a fost ridicat pe locul fostei mănăstiri Sărindar, pe un teren mlăștinos.
Teatrul Odeon se numără printre clădirile de teatru din Europa cu tavan retractabil.
Spitalul Colțea, fondat în secolul al XVIII-lea, este cel mai vechi spital din București și un monument istoric important.
Primul centru comercial, Unirea, a fost cnstruit în 1976.
Hotelul Intercontinental a fost construit în anii 70 și era cea mai înaltă clădire din București la acel moment. O clădire cu 25 de etaje.
Palatul Televiziunii a fost ridicat în 1938, în zona Herăstrău. Astăzi, aici, are sediul TVR.
Primul semafor din București a apărut în anul 1933, pe Calea Victoriei, în dreptul Cercului Militar.
Muzeul Țăranului Român a fost declarat Muzeul European al Anului în 1996.
Mița Biciclista, pe numele său real Maria Mihăescu, a fost prima femeie pe bicicletă din București.