4 infecții genitale care pot apărea în timpul sarcinii. Cum le previi și ce trebuie să știi despre ele, explicații de la medicul specialist

4 infecții genitale care pot apărea în timpul sarcinii. Cum le previi și ce trebuie să știi despre ele, explicații de la medicul specialist

În timpul sarcinii pot apărea infecții vaginale din cauza modificărilor la nivel hormonal și al echilibrului florei bacteriene. Nediagnosticate și netratate, acestea pot opri sarcinile din evoluție si pot afecta dezvoltarea fătului. Care sunt cele patru infecții vaginale la care sunt predispuse femeile însărcinate, potrivit specialistului.

Infecțiile genitale în sarcină

Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul spitalului Medicover, explica care sunt cele mai comune tipuri de infectii vaginale in timpul sarcinii, simptomele acestora si modul in care pot fi tratate.

Cele patru infecții vaginale care pot apărea în timpul sarcinii sunt: vaginoza bacteriană, cadidoza, herpesul genital și infecțiile cu transmitere sexuală, precum chlamydia, gonoreea și sifilisul.

Vaginoza bacteriană

Dr. Ana Chioveanu a explicat că vaginoza bacteriana este cauzată de un dezechilibru al bacteriilor din vagin si poate duce la complicații precum travaliul prematur și greutatea mică a bebelușului la naștere. De asemenea, poate determina secreții abundente, cu miros deranjant sau dureri abdominale. De obicei, se tratează prin administrarea de antibiotice prescrise de medic.

Cadidoza

Infecția cu candida este des întâlnită în perioada sarcinii și este o ciupercă ce există, în mod normal, în vagin, dar care se dezvoltă escesiv din cauza dezechilibrelor florei vaginale și provoacă mâncărime, arsuri și o scurgere densă, albă. Tratamentul pentru candida include antifungice.

Herpesul genital

Poate apărea în timpul sarcinii și este o infecție cu transmitere sexuală, cauzată de virusul herpes simplex. În timpul sarcinii, herpesul poate fi transmis copilului, ceea ce poate duce la probleme grave de sănătate. Simptomele herpesului genital include răni sau vezicule, mâncărime și durere.

Infecțiile cu transmitere sexuală

Chlamydia, gonoreea și sifilisul pot apărea și în timpul sarcinii și pot fi transmise de la mamă la copil în timpul nașterii. Simptomele acestor tipuri de infectii sunt diverse, printre care scurgeri vaginale abundente, mâncărime și durere sau senzație de arsură la urinat. Pentru tratare sunt recomandate antibioticele, dar trebuie urmărită și sarcina cu atenție.

4 infecții genitale care pot apărea în timpul sarcinii. Cum le previi și ce trebuie să știi despre ele, explicații de la medicul specialist
Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul spitalului Medicover.

Simptomele infecțiilor vaginale

  • Simptomele infecțiilor vaginale în timpul sarcinii pot varia în funcție de virus, însă majoritatea includ:
  • Secreții vaginale anormale: acestea pot fi dense, albe, galbene sau verzui și pot avea un miros puternic.
  • Mâncărime sau arsură în zona vaginală: poate fi însoțită de roșeață sau umflare.
  • Durere sau disconfort în timpul actului sexual sau al urinării.
  • Sângerare vaginală anormală: aceasta poate varia de la pete ușoare până la sângerare abundentă și poate fi însoțită de crampe.

”Este important de reținut că unele infecții vaginale pot să nu prezinte deloc simptome. Acesta este motivul pentru care este important ca femeile însărcinate să efectueze controale prenatale regulate și să informeze medicul dacă observă vreo modificare a secreției vaginale sau experimentează orice disconfort sau durere în zona genitală. Diagnosticul și tratamentul infecțiilor vaginale în timpul sarcinii pot ajuta la prevenirea complicațiilor și la asigurarea sănătății atât a mamei, cât și a copilului”, spune dr. Ana Chioveanu.

Prevenirea apariției infecțiilor genitale

Dacă bănuiesc că au o infectie genitală, femeile însărcinate trebuie să se adreseze medicului. Tratamentul pentru aceste infecții poate include antibiotice, medicamente antifungice sau medicamente antivirale, în funcție de tipul de infecție. În plus, sunt situații în care viitoarea mamă ar putea fi spitalizată pentru tratament.

”Pentru a preveni infectțile genitale în timpul sarcinii, gravidele trebuie să respecte o bună igienă și să foloseascaăprotecție în timpul activității sexuale. De asemenea, ar trebui să evite dușurile vaginale, care pot perturba echilibrul natural al bacteriilor din vagin”, adaugă dr. Ana Chioveanu.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *