Prezența gândacilor în casă ne poate face viața un calvar. Pe lângă repulsia pe care ne-o provoacă, aceste insecte pot fi și periculoase dacă intră în contact cu alimentele sau pielea noastră. Pentru a scăpa de ele există nenumărate metode, dar majoritatea presupun folosirea unor substanțe toxice. Dacă dorești o soluție naturală pentru a elimina gândacii, îți vom prezenta 5 plante care îi vor ține la distanță.
Înainte de a trece la exterminarea gândacilor, ar putea fi util să știm mai multe despre inamicii noștri. În primul rând, există gândaci de baie și gândaci de bucătărie.
Gândacii de bucătărie sunt maro, rapizi și mici și au capacitatea de a zbura. În schimb, gândacii de canalizare sunt negri, lenți și mari. Ambii, însă, reprezintă adevărate coșmaruri pentru noi și din acest motiv, la primul semn, ar trebui să-i eliminăm.
Plantele, pe lângă rolul lor decorativ, pot fi și adevărate luptătoare împotriva gândacilor. Iată ce plante poți folosi împotriva acestor dăunători:
Aceste plante sunt viu colorate și au un miros specific care alungă gândacii și țânțarii. Dacă locuiești la curte, le poți planta lângă legume precum roșii, varză sau pepeni. Compușii din gălbenele sunt utilizați în numeroase produse chimice împotriva gândacilor si țânțarilor.
Aceste plante sunt cunoscute și sub numele de pesticide naturale. Sunt ușor de plantat și se dezvoltă foarte bine și în ghivece. Iubesc lumina soarelui, sunt ușor de îngrijit și au nevoie de un pământ cu umiditate medie.
Această plantă are un parfum puternic care alungă dăunătorii. Poate fi ținută atât în ghiveci cât și în grădină. Mirosul său puternic ține la distanță gândacii.
Este nu doar un igredient care dă savoare mâncărurilor, ci poate fi și un eficient luptător împotriva dăunătorilor. Se spune că usturoiul alungă spiritele rele din casă și cu siguranță este o metodă eficientă de a scăpa și de gândaci.
Această plantă mai este cunoscută în popor sub denumirea de brâncuță sau măcriș de baltă. Este o iubitoare de locuri umede și are o acțiune benefică și pentru plantele din jur. Este, de asemenea, un luptător eficient împotriva insectelor dăunătoare. Se planteaza la inceputul primaverii, în lumina directa a soarelui.