Plantele de interior sunt o modalitate minunată de a aduce natura în casele noastre, oferind beneficii estetice și de sănătate. Cu toate acestea, este important să fim conștienți că nu toate plantele de apartament sunt inofensive. Există câteva specii comune care pot fi periculoase pentru om și animale de companie. Iată, așadar, care sunt cele 5 specii de plante pe care să nu le ții niciodată în casă, din cauza toxicității lor.
Majoritatea plantelor de interior provin din climatele tropicale, unde 90% dintre plante sunt otrăvitoare. Deși sunt frumoase și ne aduc un plus de prospețime în interior, acestea pot devei extrem de periculoase, mai ales pentru copii și animale de companie.
Unele plante toxice pot provoca doar iritații ale pielii, în timp ce altele pot produce chiar moartea. De aceea, este esențial să cunoaștem ce plante ar trebui să evităm să ținem în locuința noastră.
Acesată plantă originară din America de Sud cuprinde 30 de specii. De regulă, este păstrată în ghiveci și decorează birourile sau spațiile în care locuim. Toate părțile plantei sunt otrăvitoare, întrucât conțin o substanță toxică numită oxalat de calciu, ce poate provoca iritații ale gurii și probleme digestive.
Este, de asemenea, o plantă foarte populară incusiv la noi în țară. Mulți români aleg să țină în casă aloe vera, mai ales pentru efectele sale terapeutice. Însă aceasta conține o substanță toxică denumită saponina, ce se găsește în seva ei.
Dacă dorești să folosești aloe vera ca plantă medicinală, trebuie să îndepărtezi seva galbenă. Aceasta poate produce vomă, diaree, anorexie şi stări depresive.
Aceasta se numără printre preferatele multor iubitori de plante de apartament, datorită florilor sale viu colorate. Însă în ciuda frumuseții sale, această plantă originară din Bazinul mediteranean, este toxică, deoarece conține ciclamină.
Frunzele şi tulpina nu sunt foarte toxice, în schimb bulbii şi rizomii prezintă cel mai înalt grad de toxicitate care poate provoca coma. Primele semne ale intoxicației sunt: vărsături, dureri la nivelgastrointestinal, diaree, ameţeli şi crampe.
Ai mare grijă dacă ai o asemenea floare în casă! Doar doi tubercului sunt suficienţi pentru a produce probleme serioase copilului tău.
La această plantă, frunzele sunt cea mai spectaculoasă parte a ei, deoarece își pot schimba culoarea, formând o paletă de nuanțe ce includ verde, roșu, roz, violaceu, portocaliu și galben.
Rădăcina, seva și frunzele acestei plante sunt toxice. Ele conţin un lapte otrăvitor care, dacă este ingerat, provoacă iritaţii la nivelul cavităţii bucale, urmate de vomă, diaree, senzaţia de arsură.
Este o plantă foarte îndrăgită datorită aspectului său deosebit. Leandrul poate crește până la 1,5 – 2 m, are frunze asemănătoare cu cele de salcie sau măslin, iar florile pot fi divers colorate: alb, roz, galben, portocalu şi roşu.
Însă în ciuda frumuseții și eleganței sale, leandrul poate fi o plantă extrem de periculoasă. El conține o serie de substanțe toxice, precum oleandrina, oleandrozida, neriozida şi glicozide cardiotozice, care pot provoca vomă, diaree, hipotermie, comă şi deces.