5 trucuri de aur din bucătărie pentru cei mai buni gogoșari murați. Ce ingrediente trebuie să folosești neapărat, se va simți diferența la gust

Gogoșari la borcan fără fierbere

Scris de: Oana Matei

27 Oct. 2023

5 trucuri de aur din bucătărie pentru cei mai buni gogoșari murați. Ce ingrediente trebuie să folosești neapărat, se va simți diferența la gust

Cine nu iubește o farfurie plină de murături gustoase? Gogoșarii murați în oțet sunt un preparat care ne duce cu gândul la copilărie, amintindu-ne de gusturile savuroase ale bucatelor pregătite de mama și bunica. Astăzi, vă vom arăta care sunt principalele trucuri pentru ca gogoșarii să se păstreze crocanți până în primăvara anului viitor și ingredientul folosit pentru o aromă deosebită.

Gogoșari în oțet, crocanți până la primăvară

Este cunoscut faptul că românii se bucură să savureze gogoși murați alături de diverse preparate culinare. Și cu siguranță au motive întemeiate, pentru că aceștia sunt absolut delicioși, mai ales când îi pregătești tu acasă. Există câteva trucuri care garantează ca gogoșarii murați să fie crocanți și să ofere o experiență gustativă deosebită:

1. Alege gogoșari proaspeți și crocanți: Pentru a obține cele mai gustoase gogoșari murați, este important să alegi legume proaspete și crocante. Evită gogoșarii moi sau cu pete, deoarece aceștia pot avea un gust și o textură inferioară.

2. Folosiți sare de mare de calitate: Sarea este un ingredient esențial în procesul de murare a gogoșarilor. Optați pentru sare de mare de înaltă calitate, de preferat fără aditivi sau iod. Aceasta va contribui la dezvoltarea aromelor și la păstrarea texturii crocante a gogoșarilor.

3. Adaugă foi de dafin și hrean: Dafinul nu trebuie să lipsească din saramura cu oțet. Dafinul are proprietăți antibacteriene, împiedică apariția mucegaiului și menține textura gogoșarilor crocantă. În fiecare borcan, este bine să pui cel puțin 2- 3 foi de dafin. De asemenea, câteva tije de hrean în fiecare borcan, ajută la menținerea gogoșarilor crocanți.

4. Utilizează oțet de calitate: Oțetul potrivit pentru gogoșari și murături în general este o alegere crucială. Pentru a asigura consistența crocantă și pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului în conserve, evită să folosești oțet de mere sau oțet alimentar slab, ci optează pentru oțet din vin de 9 grade. Acest tip de oțet va menține legumele ferme și va păstra prospețimea murăturilor.

5. Asigură-te că borcanul este bine sterilizat: Pentru a evita dezvoltarea bacteriilor nedorite, sterilizează bine borcanele și capacele, înainte de a adăuga gogoșarii și soluția de murare. Acest pas este crucial pentru menținerea gogoșarilor în stare bună pentru o perioadă mai îndelungată.

Ingredientul pentru gogoșari dulci acrișori

Un ingredient pe care să-l folosești la marinarea gogoșarilor este mierea de albine. În general, majoritatea rețetelor de gogoșari în oțet conțin zahăr. În rețeta noastră, gogoșarii se marinează la rece într-un amestec de oțet și miere de albine. Astfel, mierea își va păstra proprietățile intacte iar gustul gogoșarilor va fi absolut divin. Iată rețeta noastră:

Gogoșari la borcan cu miere, fără fierbere

Ingrediente:

  • 5 kilograme de gogoșari
  • 2 linguri de sare grunjoasă, neioadată
  • o rădăcină de hrean
  • 200 grame de miere de albine
  • o lingură de boabe de muștar
  • o linguriță de boabe de piper
  • câteva frunze de dafin
  • 1 litru de oțet de 9 grade

Vezi și Gogoșari în sos de muștar după rețeta gospodinelor de la țară. Ingredientul secret din grădina bunicii face toată diferența

Preparare:

  • Pentru a pregăti această rețetă de gogoșari în oțet,  începe prin a spăla, curăța de semințe și cotoare, apoi taie ardeii în sferturi sau jumătăți, după cum dorești. Hreanul se curăță și se dă pe răzătoare.
  • Așază gogoșarii într-un lighean mai mare, apoi adaugă oțetul, mierea, sarea, hreanul ras, boabele de piper și amestecă bine folosind o lingură de lemn. Acoperă ligheanul cu un șervet de bucătărie și lasă-l să stea la rece timp de 24 de ore. În acest interval, amestecă din când în când pentru a asigura omogenizarea ingredientelor.
  • Înainte de a umple borcanele, sterilizează-le. Așază în fiecare borcan boabe de muștar, apoi aranjează gogoșarii cât mai strâns. Apasă bine în borcan cu ajutorul unei cozi de linguri și completează până la marginea borcanului cu amestecul de oțet, miere și sare. Amestecul de oțet nu se fierbe, se toarnă rece peste gogoșari. Capsează borcanele și depozitează-le într-un loc răcoros, de preferat într-o cameră de cămară.

Vezi și Ce să adaugi în butoiul cu varza murată pentru a-i da culoare. Ingredientul care nu trebuie să lipsească, trucuri de la gospodinele iscusite

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *