Cine nu iubește o farfurie plină de murături gustoase? Gogoșarii murați în oțet sunt un preparat care ne duce cu gândul la copilărie, amintindu-ne de gusturile savuroase ale bucatelor pregătite de mama și bunica. Astăzi, vă vom arăta care sunt principalele trucuri pentru ca gogoșarii să se păstreze crocanți până în primăvara anului viitor și ingredientul folosit pentru o aromă deosebită.
Este cunoscut faptul că românii se bucură să savureze gogoși murați alături de diverse preparate culinare. Și cu siguranță au motive întemeiate, pentru că aceștia sunt absolut delicioși, mai ales când îi pregătești tu acasă. Există câteva trucuri care garantează ca gogoșarii murați să fie crocanți și să ofere o experiență gustativă deosebită:
1. Alege gogoșari proaspeți și crocanți: Pentru a obține cele mai gustoase gogoșari murați, este important să alegi legume proaspete și crocante. Evită gogoșarii moi sau cu pete, deoarece aceștia pot avea un gust și o textură inferioară.
2. Folosiți sare de mare de calitate: Sarea este un ingredient esențial în procesul de murare a gogoșarilor. Optați pentru sare de mare de înaltă calitate, de preferat fără aditivi sau iod. Aceasta va contribui la dezvoltarea aromelor și la păstrarea texturii crocante a gogoșarilor.
3. Adaugă foi de dafin și hrean: Dafinul nu trebuie să lipsească din saramura cu oțet. Dafinul are proprietăți antibacteriene, împiedică apariția mucegaiului și menține textura gogoșarilor crocantă. În fiecare borcan, este bine să pui cel puțin 2- 3 foi de dafin. De asemenea, câteva tije de hrean în fiecare borcan, ajută la menținerea gogoșarilor crocanți.
4. Utilizează oțet de calitate: Oțetul potrivit pentru gogoșari și murături în general este o alegere crucială. Pentru a asigura consistența crocantă și pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului în conserve, evită să folosești oțet de mere sau oțet alimentar slab, ci optează pentru oțet din vin de 9 grade. Acest tip de oțet va menține legumele ferme și va păstra prospețimea murăturilor.
5. Asigură-te că borcanul este bine sterilizat: Pentru a evita dezvoltarea bacteriilor nedorite, sterilizează bine borcanele și capacele, înainte de a adăuga gogoșarii și soluția de murare. Acest pas este crucial pentru menținerea gogoșarilor în stare bună pentru o perioadă mai îndelungată.
Un ingredient pe care să-l folosești la marinarea gogoșarilor este mierea de albine. În general, majoritatea rețetelor de gogoșari în oțet conțin zahăr. În rețeta noastră, gogoșarii se marinează la rece într-un amestec de oțet și miere de albine. Astfel, mierea își va păstra proprietățile intacte iar gustul gogoșarilor va fi absolut divin. Iată rețeta noastră:
Gogoșari la borcan cu miere, fără fierbere
Ingrediente:
Preparare: