Vara se apropie cu pași repezi și, odată cu ea, și temperaturile extreme. Pentru a nu încărca factura la energie electrică din cauza aparatului de aer condiționat, poți apela la câteva trucuri care te ajută să faci răcoare în casă, ieftin și eficient.
Chiar dacă mai este o lună până când vara își va intra în drepturi din punct de vedere calendaristic, mulți oameni se gândesc deja cu groază la facturile la energie electrică, încărcate de aparatele de aer condiționat. Atunci când afară este foarte cald, mulți oameni apelează la instalația de aer condiționat pentru a putea sta în casă. Înainte însă de a se instala canicula și de a se încălzi pereții, trebuie să știi că poți apela și la alte metode pentru a scădea temperatura în casă cu câteva grade, fără a consuma curent în exces.
Dacă bate soarele toată ziua, în casă se va face efectul de seră și se va încălzi rapid. Pe timpul zilei, folosește-te de draperii, jaluzele și chiar obloane, pentru a face întuneric în camere și, astfel, păstrezi și temperatura ambientală mai mică.
A deschide toate ușile și ferestrele, atunci când afară adie puțin vântul sau noaptea ajută pentru a obține acel efect de răcoare în casă. Chiar dacă aerul de afară nu este cu mult mai rece, senzația pe care o ai datorită curentului este una de răcoare.
Când este foarte cald, ajută să speli podeaua cu apă rece. În acest fel, împrospătezi aerul din încăperi și căldura se va evapora. Este o modalitate excelentă de a obține răcoare și poți repeta procedeul de câte ori vrei într-o zi.
Vezi și: Plante care fac răcoare în casă. Sunt o comoară pentru oricine, așa nu vei mai suferi de caniculă
Una dintre cele mai rapide și eficiente metode de a răcori atmosfera este să folosești un ventilator cu picior, în fața căruia pui un bol cu gheață. Astfel, aerul rece se va împrăștia și va ajunge în toată camera, iar temperatura va scădea cu câteva grade.
Știm deja că plantele în ghiveci absorb dioxidul de carbon și produc oxigen, dar un alt rol pe care îl au, mai ales plantele tropicale, este că absorb umiditatea și, în acest fel, căldura va fi mai ușor de suportat. Disconfortul termic se creează atunci când este umezeală în atmosferă, dacă aerul este uscat, nu se va mai simți atât de puternic căldura.