Greșeli de evitat în îngrijirea părului. Chiar dacă urmezi o rutina de îngrijire a părului, acest lucru nu îți garantează că poți să ai o podoabă capilară de invidiat. Și dacă ai încercat diverse metode pentru a-ți revigora părul, dar fără niciun rezultat, s-ar putea să fie de vină câteva greșeli comune. Iată câteva obiceiuri banale la care să renunți pentru ca podoaba capilară să arate ca în reclame.
Pentru a-ți aranja părul, ai nevoie deseori doar de câteva mișcări naturale cu degetele. Dacă obișnuiești să îl perii des, poți favoriza îngrășarea lui. Acesta este unul dintre cele mai banale obiceiuri, responsabil pentru îngrășarea părului. Când îți perii foarte des părul, întinzi uleiurile naturale de la rădăcini până la vârfuri. De aceea, părul tău arată gras și inestetic la doar două zile după spălare.
Dermatologii experți în îngrijirea părului spun că uleiurile naturale au un rol esențial pentru creșterea armonioasă a părului. De aceea, părul arată cel mai bine atunci când uleiurile naturale de pe scalp sunt lăsate să ajungă la vârfuri. Astfel că, majoritatea experților sugerează să speli părul chiar o dată la trei zile. Dacă vrei să îi adaugi un plus de volum, folosește un șampon uscat la rădăcini, apoi coafează părul.
Șamponarea corectă este una dintre cerințele de igienă elementare pentru îngrijirea scalpului și a părului. Scopul principal al șamponării părului este de a îndepărta murdăria acumulată și excesul de ulei de pe suprafața scalpului. Scalpul este locul unde se acumulează celulele moarte și grăsimea. Iar poluarea din jur tinde să se lipească de firele de păr pe măsură ce îți petreci ziua afară. De aceea, șamponarea este procesul de bază de curățare pentru a menține igiena personală. Când speli părul, trebuie să îl șamponezi cel puțin de două ori.
Dacă obișnuiești să îți vopsești părul caută vopsele naturale, fără ingrediente nocive. Cele mai dăunătoare produse pentru păr sunt cele care conțin PPD (p-fenilendiamină), paraben, EDTA (acid etilendiaminotetraacetic), sulfați, resorcinol, clorură de sodiu, perborat de sodiu, peroxid de hidrogen, parfum sintetic, gluten și amoniac.
Hidratarea părului printr-o mască hrănitoare este esențială pentru o podoabă capilară de invidiat. Este bine să utilizezi un balsam, dar dacă vrei hrănire completă a părului, trebuie să folosești și o mască. Măștile fortifică structura firului de păr și contribuie la un aspect sănătos. Cele mai potrivite măști pentru păr sunt acelea care conțin lapte hidratant și ingrediente active de keratina care repară părul deteriorat.
Măștile sunt esențiale pentru păr, dar pentru rezultate eficiente, ar trebui să fie aplicate corect. Acestea nu se aplică pe rădăcini sau pe scalp. Cel mai bun mod, însă, este să aplici o mască de păr pe lungime, departe de rădăcină, astfel încât produsul să nu blocheze porii. Acest lucru ajută la evitarea altor probleme cum ar fi mâncărimea sau mătreața.
A face un duș în apă fierbinte este încă o practică obișnuită. Apa foarte caldă nu este bună nici pentru piele și mai ales, nici pentru păr. Când este folosită pentru clătirea părului îi poate elimina uleiurile esențiale. Apa fierbinte lasă scalpul deshidratat, iar părul tinde să devină încrețit și static. Este recomandat să folosești apă călduță pentru spălarea părului și să închei spălarea cu apă rece. Apa rece lasă scalpul hidratat.