Lămâile sunt un fruct delicios și sănătos, dar sunt și un remediu natural excelent pentru curățarea casei. Sucul de lămâie este acid și are proprietăți antibacteriene, ceea ce îl face o soluție eficientă pentru îndepărtarea murdăriei, a petelor și a bacteriilor. Iată 8 obiecte și suprafețe pe care le poți curăța cu suc de lămâie.
Cu siguranță, lămâia este unul dintre cele mai versatile fructe din bucătărie. Pe lângă utilizarea sa în rețete culinare și băuturi răcoritoare, sucul de lămâie poate fi folosit într-o varietate de moduri surprinzătoare în treburile casnice. Iată ce obiecte și suprafețe poți curăța cu ușurință cu ajutorul sucului de lămâie.
Pentru a lustrui vasele de aluminiu, taie o lămâie în două și freacă tigaia pe interior și exterior cu partea tăiată. Nu limpezi, ci șterge cu o lavetă sau cu o cârpă moale. De asemenea, poți folosi coaja de la lămâie pentru a lustrui robinetele din crom și finisajele de metal ale dulapurilor. Freacă metalul cu coaja, limpezește cu apă rece și apoi usucă suprafețele cu o lavetă moale.
Citește și: De ce să pui lămâie și rozmarin în șampon. Trucul pe care toate femeile trebuie să îl știe
Marmura este un material decorativ superb, dar din cauza faptului că este o piatră poroasă, suprafața ei se poate păta cu ușurință cu ceai, cafea sau suc de roșii. Pentru a scăpa de aceste pete, taie o lămâie în două, adaugă sare pe ea și șterge locurile murdare. Apoi limpezește foarte bine cu apă. Sucul de lămâie nu trebuie să rămână foarte mult timp pe suprafețele de marmură, deoarece acidul din el le poate distruge.
Depunerile de calcar afectează adesea inclusiv ibricele pentru ceai și aparatele de cafea. Ba chiar pot schimba gustul băuturilor preparate. Adaugă apă fierbinte și jumătate de cană de suc de lămâie în ibrice și aparatul de cafea și dă în clocot această soluție. Apoi încă o dată doar cu apă. Repetă procedura o dată pe lună.
Citește și: De ce e bine să pui zeamă de lămâie în buretele de vase. Trucul e genial, îți va ușura cu mult munca
Unele alimente pot să-ți păteze casoletele, farfuriile și castroanele. Ca să scapi rapid de aceste pete, umple un recipient mai mare sau chiuveta cu apă fierbinte. Stoarce apoi în apă sucul de la două sau trei lămâi (în funcție de mărimea lor) și adaugă și coaja. Înmoaie vasele murdare în soluție și lasă-le acolo pentru 3-4 ore. Apoi spală-le cum o faci de obicei.
Cuptorul cu microunde este predispus la murdărie, mai ales dacă alimentele nu sunt acoperite în timpul procesului de încălzire. Adaugă un sfert de cană de suc de lămâie și două căni de apă într-un recipient rezistent la microunde. Pune bolul cu soluția în cuptorul cu microunde și adu lichidul la punctul de fierbere până se umple cu abur. Lasă aburul să acționeze timp de 5 minute în interior, apoi scoate bolul și curăță murdăria cu prosoape de hârtie sau o lavetă moale.
Adesea, hainele tind să se îngălbenească la subraț din cauza antiperspirantului folosit, care face o reacție chimică atunci când intră în contact cu sărurile eliminate prin transpirație. Scapă de aceste pete amestecând bicarbonat de sodiu, suc de lămâie și apă în părți egale. Aplică soluția obținută cu o perie moale pe pete și las-o să acționeze timp de 30 de minute. După ce s-a scurs acest timp, spală hainele cum o faci de obicei.
Petele de rugină sau mucegai sunt inestetice, dar sucul de lămâie le poate scoate de pe țesăturile albe sau de culoare deschisă. Tot ce trebuie să faci este să pui sare pe zona pătată, apoi stoarce sucul de lămâie deasupra. Lasă țesătura în soare, unde razele ultraviolete vor contribui și ele la eliminarea petelor.
Adaugă strălucire oglinzilor și geamurilor din casa ta cu ajutorul unei soluții cu suc de lămâie. Într-o cană cu apă adaugă trei lingurițe de suc de lămâie și amestecă până când se omogenizează soluția. Pune amestecul într-un recipient cu pulverizator pentru o aplicare mai ușoară. Pentru petele persistente, poți înmuia buretele direct în suc de lămâie nediluat.