9 alimente esențiale pentru sănătatea creierului recomandate de un neurolog - Ego.ro

9 alimente esențiale pentru sănătatea creierului recomandate de un neurolog

9 alimente esențiale pentru sănătatea creierului recomandate de un neurolog

Pentru o sănătate cerebrală optimă pe termen lung, nutriția joacă un rol important. Potrivit neurologului Dr. Aaron Lord, există o serie de alimente care pot ajuta la protejarea creierului și îmbunătățirea performanței mentale. Acestea sunt bogate în nutrienți esențiali, cum ar fi grăsimile sănătoase, vitaminele și antioxidanții, și pot contribui la reducerea riscului de alzheimer și accident vascular cerebral. Specialistul susține că alegerile alimentare corecte pot reduce riscul de boli neurologice și îmbunătăți funcția cognitivă, având un impact pozitiv asupra sănătății mentale și fizice pe termen lung. Într-un interviu pentru Business Insider, el a explicat care sunt alimentele pe care le include frecvent în lista sa de cumpărături și cum acestea influențează sănătatea creierului.

Fructele

Pe lista de cumpărături a neurologului se află, în primul rând, fructele proaspete, care constituie aproximativ două treimi din alimentele sale zilnice. Printre acestea, fructele de pădure, cum ar fi afinele și zmeura, sunt esențiale datorită conținutului ridicat de antioxidanți. Aceștia ajută la protejarea celulelor cerebrale de stresul oxidativ, fiind un pilon al dietei MIND, care promovează sănătatea creierului. De asemenea, citricele, cum ar fi portocalele, grapefruitul și lămâile, sunt bogate în vitamina C, un alt nutrient esențial pentru protejarea celulelor cerebrale.

Legumele proaspete

Dr. Aaron Lord menționează că întotdeauna are la îndemână o varietate de legume proaspete. Printre acestea se numără țelina, care este bogată în potasiu, morcovii, care conțin beta-caroten, și usturoiul și ceapa, care sunt surse excelente de vitaminele C și B. De asemenea, ciupercile reprezintă o sursă bună de vitamina D, iar varza chinezească, este plină de folat, un nutrient esențial pentru sănătatea creierului. Consumul acestor legume nu doar că sprijină funcțiile cognitive, dar protejează și sănătatea inimii și sporește longevitatea.

Quinoa

În ceea ce privește alimentele din cămară, quinoa este unul dintre ingredientele preferate ale neurologului. Aceasta este o sursă excelentă de carbohidrați, proteine și fibre, fiind o alternativă sănătoasă la carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă și pastele, care pot duce la fluctuații ale glicemiei. Consumul de quinoa poate sprijini stabilitatea nivelului de zahăr din sânge și poate contribui la o energie de lungă durată.

Miso

Specialistul include și miso în dieta sa, o pastă fermentată de soia folosită în supe, sosuri și marinade. Alimentele fermentate, cum este și miso, sunt benefice pentru sănătatea intestinelor, având un impact pozitiv asupra microbiomului intestinal, ceea ce poate influența direct sănătatea creierului. Cercetările recente sugerează că un microbiom intestinal sănătos joacă un rol important în producerea neurotransmițătorilor, esențiali pentru funcțiile cognitive și starea generală de bine.

Condimentele

Condimentele nu doar că adaugă savoare mâncărurilor, dar pot și să sporească valoarea nutrițională a acestora. Printre preferințele neurologului se numără turmericul, un condiment care ajută la reducerea inflamației și care, conform unor studii, ar putea contribui la prevenirea unor boli, inclusiv alzheimer. De asemenea, piperul negru ajută la absorbția mai eficientă a curcuminei din turmeric. În plus, pătrunjelul proaspăt, care conține antioxidanți, este un ingredient adesea folosit în supe și sosuri, adăugând un plus de nutrienți.

Uleiul de măsline

Un alt ingredient de pe lista de cumpărături a medicului este uleiul de măsline. Acesta este bogat în grăsimi nesaturate, care sunt esențiale pentru sănătatea creierului. Uleiul de măsline nu doar că protejează creierul, dar cercetările sugerează că poate reduce riscul de demență și cancer și poate îmbunătăți sănătatea inimii. Acest ulei versatil poate fi folosit pentru gătit, prepararea dressingurilor pentru salate sau pentru a da un gust savuros preparatelor.

Nucile

Printre gustările preferate ale neurologului se numără nucile, fisticul și migdalele. Acestea sunt surse excelente de grăsimi sănătoase, inclusiv acizi grași omega-3, care protejează celulele cerebrale. Consumul de nuci poate sprijini nu doar sănătatea pe termen lung a creierului, dar și funcțiile cognitive imediate, contribuind la o concentrare mai bună și la prevenirea „ceții cerebrale”.

Cafelele și ceaiurile

Cafeaua, consumată cu moderație, este o altă sursă importantă de compuși antiinflamatori care protejează creierul. Dr. Lord recomandă să se aleagă cafeaua filtrată, deoarece aceasta elimină uleiurile care pot crește colesterolul. De asemenea, ceaiul, mai ales cel care conține flavanoli, este o alegere excelentă pentru sănătatea creierului, având efecte benefice pe termen lung asupra funcțiilor cognitive.

Popcornul făcut acasă

În loc să opteze pentru chipsuri procesate, Dr. Lord recomandă popcornul făcut acasă, o gustare ieftină și sănătoasă. Preparat cu puțin ulei de măsline, sare și drojdie nutrițională, popcornul poate fi o gustare bogată în vitaminele B și proteine. Aceasta este o alegere mult mai sănătoasă decât produsele procesate, care pot afecta negativ sănătatea creierului și metabolismul pe termen lung.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce face Jojo - Cătălina Grama atunci când vrea să îl împace pe Paul Ipate
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Horoscop zilei. Fecioarele iau decizii importante în dragoste, iar Scorpionii privesc altfel emoțiile
Pomii fructiferi care trebuie tăiaţi la început de aprilie pentru roade îmbelşugate. Vor rodi până...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Înșală orice bărbat care se află într-o relație sau nu, conform Cristinei Șișcanu? "Așa și...
Horoscop Pesti maine 4 Aprilie 2025
Horoscop Pesti maine 3 Aprilie 2025
Cum arată și cu ce se ocupă fiica lui Robert Turcescu: “Fiica mea cea mare...
Ultimul mesaj public al lui Val Kilmer, actorul din Batman care a decedat la vârsta...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Îți amorțesc mâinile? Ce afecțiuni pot ascunde, potrivit medicilor
El este Albert, ursul polar de 680 de kg. De ce nu atacă oamenii?
„Am călcat peste morți ca să ajungem la cei vii” Mărturii șocante din infernul de...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *