Dacă totul ar fi ideal, atunci nu am avea nevoie să punem nimic la congelator. Totul ar fi proaspăt, legumele și fructele proaspete culese din grădină sau cumpărate din piață ar fi folosite imediat și nu ar fi necesar să avem un congelator. Dar lumea nu e un loc ideal, așa că avem nevoie să facem rezerve, pentru că nu avem timp să începem gătitul cu o vizită la piață sau în grădină.
Iată nouă fructe și legume pe care să nu le bagi la congelator niciodată, chiar dacă sunt dificil de păstrat altfel. Acestea pot fi păstrate la temperatura camerei, de preferat într-un vas ceramic, nu metalic.
Roșiile stau cel mai bine pe blat, la lumina caldă a soarelui, lângă fereastra bucătăriei, unde se pot coace la perfecțiunea absolută. Congelatorul le schimbă textura, făcându-le pulpa mai degrabă un suc de roșii, neplăcută la aspect și gust.
Ceapa, șalota și usturoiul nu trebuie păstrate la congelator. Acestea pot fi păstrate într-un loc răcoros, uscat și întunecat. Și asigurați-vă că nu le împachetați în pungi de plastic. Șalota, ceapa și usturoiul trebuie să respire, iar într-o pungă de plastic nu este posibil și vor mucegăi.
La fel ca și roșiile, fructele cu sâmburi – prune, piersici, cireșe – nu au ce căuta în congelator. Pulpa lor devine greu de consumat după dezghețare. Pot fi păstrate într-un loc uscat și răcoros.
Odată ce ai luat un ananas, acesta nu se mai coace acasă, precum bananele sau avocado. Așa că ar trebui să încerci să cumperi un ananas perfect copt, cu intenția de a-l mânca cât mai curând. Asta înseamnă, de asemenea, că ar trebui să-l lași la temperatura camerei – păstrarea la congelator nu va avea un efect bun asupra texturii sale.
Ai putea să păstrezi pepeni în frigider. Dar sunt de preferat la temperatura camerei, astfel încât pulpa să rămână fermă. Schimbarea temperaturii la pepenele galben îl va face mai puțin suculent. În schimb, nu are ce căuta în congelator, pentru că nu-l vei mai putea consuma după aceea.
Ar putea să reziste în frigider chiar și 3-4 zile, însă odată puși în congelator, miezul lor nu va mai putea fi consumat după dezghețare.
Nu se recomandă congelarea lămâilor sau a portocalelor chiar dacă au coaja destul de groasă. Acestea nu vor rezista după dezghețare și vor fi transformate total. Se poate păstra însă coaja de la lămâi sau portocale, care poate fi utilizată ulterior pentru a aroma prăjiturile.
Chiar dacă fructul are o coajă destul de rezistentă, nu va proteja miezul fructului de îngheț. Astfel, la decongelare, acesta este distrus și nu mai poate fi consumat.
Zarzavaturile pot fi păstrate cu succes la frigider, chiar mai mult timp. Însă odată congelate, textura lor se transformă total și nu mai pot fi consumate, scrie Libertatea pentru Femei.
Acestea sunt doar nouă fructe și legume pe care să nu le bagi la congelator, însă cu siguranță, specialiștii mai au și alte recomandări.