Bicarbonatul de sodiu este o substanță care se foloseste zilnic: este prezent în pasta de dinți, servește ca deodorant natural, pentru curățarea locuinței, pentru îndepărtarea petelor de pe haine, dar și în grădină. Bicarbonatul este recomandat de grădinarii pricepuți pentru stropirea roșiilor, iar rezultatele sunt uimitoare. Cum se procedează.
Bicarbonatul de sodiu este un compus chimic de origine naturală care se găsește sub formă de pulbere albă cu gust ușor amar și sărat, care a devenit popular la mijlocul secolului al XIX-lea. Este unul dintre produsele care nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie, deoarece este unul dintre remediile naturale cu multe întrebuințări zi cu zi.
Poate fi folosit pentru curățarea locuinței, mai ales în bucătărie, deoarece, împreună cu oțetul, este un degresant foarte bun. De asemenea, este folosit pentru îndepărtarea murdăriei și dezinfectarea suprafețeler. În plus, este un produs ieftin și biodegradabil, ceea ce îl face accesibil pentru toate buzunarele.
Dar bicarbonatul de sodiu este foarte bun și pentru grădinărit. De altfel, folosirea acestuia în grădină sau livadă te va ajuta să te bucuri de aceste zone verzi fără a fi nevoie să folosești o serie de produse chimice, precum insecticide sau fungicide.
Grădinarii folosesc bicarbonatul de sodiu pentru stropirea roșiilor, fiind o metoda eficienta prin care se protejează legumele de dăunători. În plus, nici nu afectează roșia cu substanțe chimice. Iată cum poți folosi bicarbonatul de sodiu în grădină.
O soluție foarte simplă și eficientă pentru stropirea roșiilor se face dintr-o lingură de bicarbonat, de o pastilă de aspirină, de o linguriță de soluție spălat vase sau săpun lichid. De asemenea, mai ai nevoie și de o lingură de ulei. Toate acestea se amestecă într-un recipient cu patru litri jumătate de apă.
Pentru rezultate cât mai bune pentru stropirea roșiilor cu bicarbonat se va pulveriza substanța pe frunze și tulpină. Acest tratament previne și îngălbenirea prematură a frunzelor. Stropirea poate avea loc la o săptămână sau, dacă se dă doar preventiv, la două săptămâni.
Bicarbonatul de sodiu este folosit și pentru creșterea productivității, din perspectiva „curătării” semințelor de agenți patogeni. Astfel, semințele care urmează să fie plantate pot fi înmuiate preț de circa o zi într-o soluție cu bicarbonat. Această soluție poate fi realizată cu un litru de apă și aproximativ 10 grame de bicarbonat.
Pe lângă faptul că este un excelent pesticid și fungicid, bicarbonatul este foarte util la curățarea anumitor elemente legate de grădină. Este o modalitate sănătoasă și naturală de a curăța produsele pe care le obții din gradină, fie că este vorba de fructe sau legume. Astfel, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să umpli chiuveta până la jumătate cu apă, să adăugi o lingură de bicarbonat de sodiu și să pui fructele sau legumele pentru a le spăla. După câteva minute, le poți clăti cu apă curată.