A murit academicianul Eugen Simion. De ce boală suferea fostul președinte al Academiei Române

Criticul literar s-a stins din viață la Spitalul Elias.

Scris de: Daoud Andra

18 Oct. 2022

A murit academicianul Eugen Simion. De ce boală suferea fostul președinte al Academiei Române

A murit academicianul Eugen Simion, fost președinte al Academiei Române. Acesta s-a stins din viață marți, după o lungă suferință, potrivit primelor informații. Criticul literar era internat de mai mult timp în spital, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru el.

A murit academicianul Eugen Simion

Eugen Simion, critic și istoric literar și fost președinte al Academiei Române a murit marți, 18 octombrie. Academicianul s-a stins din viață după o lungă suferință, la Spitalul Elias din București, acolo unde era internat de mai mult timp. Potrivit primelor informații, Eugen Simion avea mai multe afecțiuni cronice și se afla în spital de mai bine de o lună.

Eugen Simion s-a născut la 25 mai 1933 în județul Prahova și a devenit cunoscut datorită activității sale în domeniul literar. A fost critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar român, membru titular al Academiei Române și președinte al forului cultural din 1998 până în aprilie 2006.

Eugen Simion a fost coleg de liceu cu Nichita Stănescu, ambii fiind absolvenți ai Colegiului Național I.L. Caragiale din Ploiești. Între anii 1952 și 1957 a fost student al Facultății de Litere la Universitatea din București, unde i-a avut profesori pe Tudor Vianu, George Călinescu, Alexandru Rosetti și Iorgu Iordan. Câțiva ani mai târziu, a obținut titlul de doctor în filosofie cu lucrarea „Eugen Lovinescu, scepticul mântuit”.

După terminarea studiilor, a devenit cercetător la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române (1957-1962). A fost redactor la „Gazeta literară” și lector la Facultatea de Litere din București, catedra de Istoria Literaturii Române. La începutul nilor ’70 a fost invitat la Universitatea din Sorbona, după care a obținut o bursă de studii în Germania. În anul 1990 a devenit profesor universitar al Facultății de Litere, iar din 2006 a fost director general al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București.

A analizat opera lui Eminescu

Eugen Simion a avut o activitate amplă în domeniul literar. A început să publice în 1958, în revista „Tribuna”, unde a debutat cu un articol despre Caietele Eminescu. A publicat și în „Gazeta literară”, „Contemporanul” și „Viața Românească”. Din 1993 era membru al Academiei Române, iar în 1998 a devenit director al instituției culturale, funcție pe care a ocupat-o până în anul 2006.

De-a lungul anilor, a publicat peste 3.000 de studii și articole în reviste de specialitate. A coordonat Dicționarul general al literaturii române, vol. I-VII, o lucrare amplă care a fost însă contestată de unii critici. Eugen Simion a deținut și funcția de președinte al Fundației Naționale pentru Știință și Artă și a fost coordonator al seriei „Opere fundamentale”.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.4 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *