Administrația Națională de Meteorologie a pierdut unul dintre cei mai valoriși specialiști. A murit Dumitru Baltă, unul dintre cei mai buni meteorologi din România. Specialistul suferise un atac cerebral în urmă cu câteva zile și se afla internat la Spitalul Colentina din București, după ce inițial ajunsese la Spitalul Militar. Medicii au constatat că avea si Coronavirus.
Meteorologul Dumitru Baltă a murit în spital, la câteva zile după ce a suferit un AVC. În cursul săptămânii, specialistul fusese găsit inconștient, în casă, de către o cunoștință care a mers să îl viziteze, îngrijorată că nu mai primise niciun semn de la el. Dumitru Baltă a fost transportat de urgență la Spitalul Militar, unde medicii au constatat că se infectase și cu virusul Covid-19.
Citește și: Tina Turner, o viață marcată de drame. Moartea băieților săi a devastat-o. Cu ce boală grea se confrunta
Ulterior, specialistul a fost transportat la Spitalul Colentina, unde s-a stins din viață vineri, 26 mai. Dumitru Baltă suferea și de diabet, însă ținea sub control această afecțiune cronică. Deși era pensionat, era în continuare activ și preda cursuri la Facultatea de Geografie.
„Ne-a părăsit astăzi unul din cei mai speciali oameni pe care meteorologia românească i-a avut vreodată. Drum lin către cer, domnule Dumitru Baltă!”, au transmis colegii săi, într-o postare pe Facebook.
Citește și: De ce boală suferea Tina Turner. Celebra artista a murit la 83 de ani. „Lumea a pierdut o legendă a muzicii”
Dumitru Baltă s-a născut la 19 februarie 1947, în județul Călărași. A absolvit cursurile Facultății de Geografie, în 1977. A lucrat o scurtă perioadă ca profesor, după care s-a angajat la Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie. În anul 1986 a prezentat primul buletin meteo de după accidentul nuclear de la Cernobîl, la TVR.
A avut numeroase provocări profesionale de-a lungul carierei, iar despre unele dintre ele a povestit public. A lucrat la stații meteo din Carpații Meridionali, petrecând câteva luni pe Vârful Țarcu.
„La coborâre a trebuit să trecem printr-un nor, în structura unui nor, în care nu vedeam la doi metri și ne orientam după poteca de zăpadă care era mai bătătorită și mergeam talpă lângă talpă. Vă dați seama, să nu vezi la doi metri și să te orientezi după poteca veche, după cât de bătătorită este zăpada”, povestea Dumitru Baltă, în trecut.