Dacă doriți să impresionați cu un preparat culinar de excepție, vă recomandăm să recurgeți la un secret din gastronomia internațională. Poate că sunteți în căutarea unei alternative la obișnuita friptură de curcan sau de pui, la cuptor, care adesea poate părea banală atunci când este condimentată doar cu câteva ingrediente obișnuite. Noi vă arătăm cum puteți transforma o simplă friptură într-un preparat deosebit, doar cu câteva ingrediente inedite, care merită să fie încercat cel puțin o dată! Iată ce puteți adăuga la friptura de pui sau curcan pentru a obține un gust cu adevărat special!
Rețetă festivă: Curcan umplut cu mere
Acest curcan umplut cu mere la cuptor este o rețetă ideală atunci când avem mulți invitați la masă și aveți nevoie de un fel principal gustos, special, care practic se gătește singur la cuptor. Acest preparat va fi cu adevărat deosebit și dacă alegeți această rețetă, veți obține o friptură suculentă și fragedă și cu un gust fantastic.
Umplutura este plină de contraste dulci și sărate cât și de contraste de textură, nucile crocante se potrivesc de minune cu cartofii dulci cremoși sau a prunelor uscate. Ca și garnitură, puteți servi friptura, cu cartofi sau legume coapte.
Ingrediente pentru 6-8 persoane
- 1 curcan întreg de 5-6 kilograme
- Apă sau supă de pui
- vin alb
- Ulei de măsline extravirgin, piper negru proaspăt măcinat și sare.
O conservă de ton pare uneori ultima soluție când nu ai altceva în frigider. Dar adevărul e că poate fi începutul unei mese delicioase, rapide…
În perioada postului, găsirea unor rețete gustoase, hrănitoare și rapide poate deveni o adevărată provocare. Totuși, bucătăria plant-based oferă o varietate de preparate savuroase, iar…
Pentru umplutură:
- 1 ceapă
- 300 grame cartofi sau cartofi dulci.
- 1 măr
- 70 grame prune uscate.
- 150 grame șuncă presată.
- 80 grame nuci
- cimbru
- rozmarin
Vezi și Ce să adaugi în apa în care gătești carnea de pui. Așa va fierbe de două ori mai repede. Și bunicile apelau la acest truc
Preparare:
- se scoate curcanul din frigider cu câteva ore înainte de a fi gătit sau dacă a fost congelat, se lasă la dezghețat, în frigider cu 3 zile înainte.
- Pentru umplutură, într-o tigaie se călește ceapa în puțin ulei. După ce ceapa s-a înmuiat se adaugă și cartofii tăiați cuburi. Se lasă la prăjit pentru 5 minute.
- Peste cartofi se adaugă șunca, prunele uscate, mărul, tăiat în două jumătăți, piper, cimbru și rozmarin. Se amestecă totul și se lasă la prăjit pentru 2 minute.
- Curcanul se șterge în interior cu un șervet și se umple cu amestecul pregătit anterior. Se unge bine curcanul cu ulei de măsline și se asezonează cu sare, piper și ierburile uscate, apoi se așază în tava de copt. În tavă se toarnă vinul alb și apa.
- Cuptorul se încinge la 180 de grade.
- Tava se așază în cuptor la înălțime medie. În mod normal, la kilogramul de curcan se calculează aproximativ 40 de minute de coacere, deci pentru un curcan de 5 kilograme se va calcula un timp de coacere de aproximativ 3 ore.
- În timpul coacerii, la fiecare 20-30 de minute, se udă curcanul cu sucul lăsat în tavă. Dacă este necesar, se adaugă mai mult lichid în tavă.
- După prima oră de coacere, se scoate tava, curcanul se întoarce și se dă din nou la cuptor. Pentru a-l întoarce, te poți ajuta cu ustensile de bucătărie, deși este ușor să folosești și mănuși de cuptor, apuci curcanul cu mâinile și întoarce-l.
- Se adaugă puțina sare și piper măcinat și se mai pune la cuptor încă 2 ore. Dacă observați că s-a rumenit la exterior, acoperă curcanul cu folie de aluminiu.
- Când timpul se apropie de final, dacă doriți curcanul mai crocant îl mai puteți coace încă 5- 10 minute la 200 de grade, fără folia de aluminiu.
- Înainte de servire, așteptați aproximativ 20 de minute pentru ca sucurile din carne să se redistribuie.
- Așezați curcanul pe un platou alături de garniturile preferate.
Vezi și Cât timp se fierbe carnea de curcan, de fapt. Secretul pentru un gust perfect, e important să știi
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!