Luna decembrie este încărcată de zile importante din punct de vedere religios, marcate în calendar cu cruce roșie. Se consideră că sărbătorile de iarnă încep odată cu Sfântul Nicolae și se încheie la Bobotează. Cea mai importantă sărbătoare din acest interval este Crăciunul, care se celebrează timp de trei zile consecutiv. Ce este bine să faci în a treia zi de Crăciun, de Sfântul Ștefan? Tradițiile cele mai cunoscute.
În fiecare an, în a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ștefan. Este una dintre cele mai importante figuri creștine, fiind primul mucenic care și-a dat viața pentru credință. După întemeierea Bisericii, apostolii au fost chemați să slujească și să transmită poporului învățăturile creștine.
Ștefan a fost unul dintre cei șapte apostoli și a predicat Sfânta Evanghelie, a realizat botezuri și a ținut slujbe religioase. În perioada în care era arhidiacon, Ștefan l-a cunoscut pe Mântuitor. Apostolul a fost unul dintre martorii Învierii Domnului, dar și al Pogorârii Duhului Sfânt. A predicat despre aceste momente, stârnind furia fariseilor și a evreilor.
Citește și: De ce roșu și verde sunt culorile Crăciunului. Ce semnificație au și care este originea lor
Din acest motiv, apostolul Ștefan a fost acuzat de blasfemie și omorât cu pietre. Întocmai ca Iisus când a fost răstignit, Ștefan s-a rugat la Dumnezeu să nu îi pedepsească pe cei care l-au ucis cu pietre. Ziua în care este prăznuit acest sfânt este 27 decembrie. De această sărbătoare se leagă o serie de tradiții și obiceiuri care s-au transmis în popor.
În această zi de sărbătoare, credincioșii pot rosti o rugăciune pentru a fi feriți de necazuri și de probleme. Iată cum sună cuvintele adresate Sfântului Ștefan.
“Sfinte mare mucenice al lui Hristos, Ştefane, cel ce ai preaslăvit pe Dumnezeu în trupul tău de mucenic, nu ne trece cu vederea pe noi, cei cuprinşi de ispite şi de nevoi, ci te roagă Preamilostivului Dumnezeu ca să împace lumea aceasta şi să depărteze de la noi pe tot vrăjmaşul pornit asupra noastră, pentru păcatele noastre.
Roagă-te pentru noi, sfinte al lui Dumnezeu, cu aceeaşi căldură cu care te-ai rugat pentru ucigaşii tăi! Roagă-te să depărteze de la noi tot păcatul, ispita, necredinţa, necazul, boala şi mustrarea Lui cea dreaptă şi să ne apere pe noi, poporul Său. Ca prin rugăciunile tale fiind mântuiţi, să lăudăm nespusa bunătate a lui Dumnezeu în vecii vecilor. Amin!”