Ziua de 25 martie este una extrem de importantă pentru creștinii ortodocși, care sărbătoresc Buna Vestire. De această sărbătoare se leagă o serie de tradiții și obiceiuri, de care oamenii țin cont cu sfințenie. De asemenea, se spune că este bine să citești Acatistul Bunei Vestiri de 12 ori astăzi, pentru a fi ferit de necazuri.
Buna Vestire este una dintre cele mai importante sărbători creștine. Aceasta datează din secolul al V-lea și este o sărbătoare cu dată fixă, picând în fiecare an pe data de 25 martie, cu 9 luni înainte de Crăciun. De Buna Vestire (numită în popor și Blagoveștenie), Arhanghelul Gavriil a anunțat-o pe Fecioara Maria că îl poartă în pântece pe Mântuitorul omenirii.
Această sărbătoare pică în fiecare an în Postul Paștelui, fiind una dintre cele două zile cu dezlegare la pește din acest post, alături de Florii. Fiind o sărbătoare marcată în calendar cu cruce roșie, este interzis să faci treburi casnice de Buna Vestire. În schimb, credincioșii pot merge la biserică, pot da de pomană și se pot ruga pentru sănătate și iertarea păcatelor.
Nu în ultimul rând, se spune că nu este bine ca de Buna Vestire să te cerți cu nimeni. Dacă această sărbătoare te prinde supărat cu cineva, se zice că îți va merge rău tot restul anului.
De Buna Vestire, se pot citi mai multe rugăciuni, însă una despre care se spune că face minuni este Acatistul Bunei Vestiri. Acesta se citește de 12 ori pe 25 martie și se spune că are o mare putere în cazul celor care au nevoie de ajutor divin. Este o rugăciune amplă, formată din 12 condace și 12 icosuri.
”Condac 1
Apărătoare Doamnă, pentru biruință, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca aceea ce ai stăpânire nebiruită, izbăvește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!
Citește și: Rugăciunea puternică pe care să o rostești de Buna Vestire. Te ferește de boli și de necazuri
Icos 1
Îngerul cel întîistătător din Cer a fost trimis să zică Născătoarei de Dumnezeu: Bucură-te! Și împreună cu glasul cel netrupesc, văzându-Te pe Tine, Doamne, Întrupat, s-a înspăimântat și i-a stat înainte, grăind către dânsa unele ca acestea:
Bucură-te, cea prin care răsare bucuria,
Bucură-te, cea prin care piere blestemul,
Bucură-te, chemarea lui Adam celui căzut,
Bucură-te, izbăvirea lacrimilor Evei,
Bucură-te, înălțime, întru care anevoie se suie gândurile omenești,
Bucură-te, adâncime, care nu te poți vedea lesne cu ochii îngerești,
Bucură-te, că ești scaun Împăratului,
Bucură-te, că porți pe Cel ce poartă toate,
Bucură-te, steaua, care arăți Soarele,
Bucură-te, pântecele dumnezeieștii întrupări,
Bucură-te, cea prin care se înnoiește făptura,
Bucură-te, cea prin care Prunc Se face Făcătorul,
Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!”
Citește continuarea AICI!