Acatistul Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Cea mai puternică rugăciune pe care e bine să o rostești, pe 21 noiembrie, de Vovidenie

Cuvintele care fac minuni pe 21 noiembrie

Scris de: Daoud Andra

20 Nov. 2023

Acatistul Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Cea mai puternică rugăciune pe care e bine să o rostești, pe 21 noiembrie, de Vovidenie

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii noiembrie. Este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie și de această zi se leagă o serie de tradiții și obiceiuri. Care este Acatistul Intrării în Biserică a Maicii Domnului și de ce este bine să îl citești cu ocazia acestei sărbători.

Ce reprezintă Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este una dintre sărbătorile dedicate Fecioarei Maria. Este marcată cu cruce roșie și pică în fiecare an pe data de 21 noiembrie, în Postul Crăciunului. În această zi, pentru credincioșii care postesc, este dezlegare la pește.

Se spune că părinții Fecioarei Maria, Ioachim și Ana, s-au rugat intens la Dumnezeu să le dea un moștenitor. Îngerul Gavriil le-a vestit nașterea fiicei lor, pe care le-a spus să o numească Maria. În semn de mulțumire, Sfinții Părinți au decis ca Maria să fie închinată lui Dumnezeu.

Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2023. Cele mai importante sărbători din această lună

La vârsta de 3 ani, au dus-o la Templul din Ierusalim, unde a rămas până la 15 ani. Ziua de 21 noiembrie marchează momentul în care Fecioara Maria a fost dusă la templu, unde și-a închinat viața credinței și a crescut fără păcate. În popor, sărbătoarea se mai numește Ovidenie sau Vovidenie, care înseamnă ”ceea ce se face văzută”. Celelalte sărbători dedicate Maicii Domnului sunt:

  • Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie)
  • Acoperământul Maicii Domnului (1 octombrie)
  • Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana (9 decembrie)
  • Soborul Maicii Domnului (26 decembrie)
  • Buna Vestire (25 martie)
  • Izvorul Tămăduirii (prima vineri după Paște)
  • Adormirea Maicii Domnului (15 august)

Citește și: Cum se ține corect postul negru. Singurul lucru permis când te abții de la mâncare, puțini știu

Icoană cu Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
Icoană cu Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Cu ocazia acestei sărbători, cerurile se deschid

În ziua de Vovidenie, credincioșii merg la biserică, pentru a se ruga și pentru a da de pomană. Se împart alimente de post, dar și produse din carne de pește sau icre, fiind dezlegare la pește.

Cu ocazia Intrării în Biserică a Maicii Domnului, se spune că cerurile se deschid. În această zi, rugăciunile ajung mai repede la Dumnezeu și dorințele se îndeplinesc. Acatistul Intrării în Biserică a Maicii Domnului se citește de către preoți, dar poate fi citit și de credincioșii de rând. Este o rugăciune amplă, formată din 13 condace. De obicei, un acatist se citește timp de 40 de zile consecutiv, iar în această perioadă se ține post.

Citește și: Ce rugăciune se rostește în Postul Crăciunului 2023. Cuvintele pe care să le spui pentru ajutor și spor în casă

Acatistul Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Primul Condac și primul Icos din acest Acatist:

”Pe cea mai aleasă din toate neamurile, pe Sfânta Pruncă ce se aduce astăzi de Sfinţii săi Părinţi în biserica Domnului şi se aşază în Sfânta Sfintelor, spre sălăşluirea Împăratului tuturor, cu cântări de laudă şi cu mulţime de făclii să o întâmpinăm. Iar tu care ai milostivire nemărginită, slobozeşte-ne din toate nevoile pe noi, care îţi cântăm: Bucură-te, bucuria noastră, Sfântă Pruncă, pururea Fecioară!”

Icosul 1: ”Îngerii lui Dumnezeu o înconjoară cu credinţa, iar credincioşii o fericesc pururea şi cu bucurie cântă laudele acestea: Bucură-te, Sfântă Pruncă, ce astăzi eşti adusă în Sfânta Sfintelor; Bucură-te, că Sfinţii tăi Părinţi astăzi împlinesc făgăduinţa; Bucură-te, că ai fost binecuvântată de marele arhiereu Zaharia; Bucură-te, că el te-a aşezat în Sfânta Sfintelor; Bucură-te, că Sfântul Zaharia, apărând cinstea ta, de evrei a fost omorât; Bucură-te, jertfă bineprimită de Dumnezeu; Bucură-te, că în Sfânta Sfintelor se pregăteşte azi sălăşluirea ta; Bucură-te, că tu începi mântuirea noastră; Bucură-te, că de fecioare de vârsta ta ai fost petrecută; Bucură-te, bucuria noastră, Sfântă Pruncă, pururea Fecioară!”

Continuarea Acatistului poate fi citită AICI.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *