Cutremurul care a provocat mii de victime în Turcia și Siria a readus în discuție posibilitatea ca astfel de fenomene să se producă și în țara noastră. Specialiștii au explicat că seismele care se produc în România sunt diferite de cel din Turcia, însă și în țara noastră există zone cu seismicitate ridicată. Ce localitate din România se află pe o falie seismică și ce înseamnă această poziționare.
Cutremurele sunt fenomene foarte dificil de anticipat, iar efectele lor pot fi dramatice, în funcție de intensitatea pe care o au. Seismul de 7,9 grade care a avut loc săptămâna trecută în Turcia a readus în discuție posibilitatea producerii unui cutremur de mare intensitate și în țara noastră. Consecințele unui cutremur sunt influențate și de faliile seismice dintr-o anumită zonă.
Citește și: Locul din casă unde nu trebuie să stai în caz de cutremur. Este cel mai periculos, avertismentul experților
Profesorul Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a vorbit despre faliile seismice din țara noastră. Acestea sunt zone cu potențial seismic ridicat, unde se pot produce cutremure de mai mare intensitate.
„O falie trece chiar prin zona barajului de pe Argeș și aia e o zonă seismică, zona Făgăraş.”, a spus Mircea Radulian, într-o intervenție la Antena 3 CNN.
Specialistul a explicat că barajul Vidraru este construit foarte aproape de falie seismică și că, în cazul unui cutremur, acolo pot fi probleme.
„Acolo sunt cutremure care pot să fie și peste 6 (n.r. grade pe scara Richter), deci totuși mari pentru România.”, a mai explicat specialistul.
Citește și: Motivul pentru care blocurile înalte din Japonia nu cad la cutremure. Un inginer a dezvăluit secretul lor
Luni, 13 februarie, un seism cu magnitudisea de 5,2 grade pe scara Richter a avut loc în zona Olteniei. Cutremurul s-a simțit cel mai puternic în județul Gorj, la ora locală 16:58, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul a avut o adâncime de 16,5 kilometri. Cele mai apropiate orașe de centrul seismic au fost: Sibiu (109 km sud-vest), Craiova (111 km nord-vest), Pitești (145 km vest), Timișoara (158 km sud-est), Arad (178 km sud-est), Cluj-Napoca (184 km sud) și Brașov (206 km vest).
Citește și: Ce să nu faci niciodată în timpul cutremurului și imediat după. Regula esențială pe care trebuie să o știi
Într-o altă intervenție TV, săptămâna trecută, profesorul Mircea Radulian a explicat că între cutremurul din Turcia și cele care au loc în România este o diferență majoră.
„E o deosebire însă între ceea ce se întâmplă în Vrancea și ce se întâmplă în alte zone, cum ar fi Turcia, pentru că sunt cutremure de adâncime. Fiind cutremure de adâncime, ele au efecte mai mici, comparativ cu cutremurele de suprafață – cel puțin pentru zona unde produc, cele de suprafață produc pagube foarte mari, după cum s-a întâmplat acum în Turcia. Cutremurele de adâncime sunt mai puțin periculoase, însă au totuși efecte destul de mari la distanță mare, cum ar fi Bucureștiul, Iașiul”, a explicat Mircea Radulian, cercetător INFP, potrivit Digi24.