Prima etapă a recensământului populației și al locuințelor – autorecenzarea – s-a încheiat la data de 27 mai, iar de pe 31 mai a început cea de-a doua etapă, cea a interviurilor față în față. Recenzorii vor bate la ușa celor care nu au completat chestionarele online și este important să știți cum să îi recunoașteți pe cei oficiali pentru a nu risca să primiți în casă un impostor.
În momentul în care un recenzor ajunge la domiciliul unei persoane, acesta are obligația să prezinte legitimația pe care este scris RPL 2021 (recensământul populației și al locuințelor). Pe lângă legitimație, cel care este vizitat îi poate cere recenzorului să îi prezinte un act de identitate, dar și ștampila de la primărie.
”În timpul unei recenzări, sistemul se poate bloca, deocamdată nu întâmpinăm probleme, sau lipsa semnalului, sau să se blocheze tableta. Oamenii pot solicita recenzorului, pe lângă legitimatia ştampilată de primărie, să prezinte actul de identitate”, a precizat Alin Dobre, coordonator local recenzor, conform cancan.ro.
Durata recenzării la domiciliul persoanelor diferă în funcție de numărul de întrebări la care trebuie să răspundă fiecare persoană și poate fi între 3 și 10 minute la fiecare persoană.
Cei care refuză să răspundă la întrebările recenzorilor sau oferă informații greșite ori incomplete riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei. Pe lângă refuzul de a oferi informații sau oferirea de informații eronate sau incomplete, cei care împiedică accesul în interiorul complexurilor rezidențiale riscă amenzi de până la 5.000 de lei.
De asemenea, recenzorii pot fi și ei amendați cu 5.000 de lei în cazul în care nu respectă confidențialitatea datelor personale ale cetățenilor.
Până la data de 27 mai, s-a autorecenzat aproape jumătate din populația României, informează Institutul Național de Statistică. Mai exact, s-au înregistrat în total 11 milioane de chestionare, dintre care 8,9 milioane de chestionare valide la nivel de persoană (53,9% în mediul urban şi 46,1% în mediul rural), ceea ce reprezintă 46,8% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021.
Datele provizorii ale recensământului vor fi anunțate până la 31 decembrie 2022, iar rezultatele finale le vom afla până la 31 decembrie 2023.
În România au avut loc 13 recensăminte de-a lungul istoriei, iar cel din momentul de față este al patrulea de după Revoluția din 1989.