Daniel Achim și-a dorit de mic să devină actor, însă în momentul în care a dat admiterea la UNATC nu le-a spus nici măcar părinților. Anunțul a fost făcut abia atunci când și-a asigurat locul. Cu toate că a început să aibă proiecte încă din timpul facultății, Daniel Achim mărturisește, în exclusivitate pentru EGO.ro, că a învățat ce înseamnă filmul abia atunci când s-a aflat pe platourile de filmare.
Cea mai recentă apariție a lui Daniel Achim este în filmul ”Tati Part-Time”, însă, de-a lungul timpului, a apărut în seriale precum ”Las Fierbinți”, ”Triplusec” sau ”Profu”, dar și în lungmetraje, cele mai multe nefiind atât de mult promovate. Asta este și marea lui dezamăgire că, în momentul de față, nu toți producătorii de film din România știu cum să-și ”vândă” proiectul.
”Încă din 2023 a început ca filmele românești să fie din ce în ce mai multe, tot mai des întâlnite în cinematografele din România și mă bucur că mergem într-o direcție foarte bună. Tot timpul este bine să fie competiție. Calitatea filmelor crește de la an la an. Chiar dacă, anul trecut, unele filme au fost un pic blamate, referitor la calitatea lor, sunt filme tot mai bune, cum este ”Klaus și Barroso”, cum e ”Tati Part-Time”. Suntem pe drumul cel bun. Ăsta este noul val”, ne-a declarat tânărul actor.
Actorul speră la ziua în care filmele românești să fie de interes atât pentru public, cât și pentru Festivalurile Internaționale de Film și să nu mai fie această împărțire între filme comerciale și cele de autor.
”Cei care fac filme de autor, din păcate, sunt mai puțini interesați de public și de vânzarea filmelor în cinema și urmăresc Festivalurile Internaționale. Producătorii filmelor comerciale urmăresc să facă filme pentru public și, ușor-ușor, poate că și ei tind către filme de autor. Să fie un hibrid, la un moment dat, între astea două. Totul este posibil. Dacă îmi spuneai acum 5-10 ani că vom avea film în 2023 de un milion de spectatori, nu aș fi crezut. În ultimii doi ani au fost vreo patru filme care au avut peste 500.000 de spectatori. Pe de altă parte, sunt filme bune de autor care nu au depășit un anumit număr, dar asta nu pentru că filmul nu este bun, filmele sunt foarte bune, doar că, cred că trebuie să se mai lucreze la marchetarea premierelor, să învețe să-și vândă filmul către public. Contează foarte mult premierele și avantpremierele”, a mai completat actorul.
Din fericire, în clipa în care filmele românești au devenit printre preferatele spectatorilor, spectacolele de teatru nu au avut de suferit. În continuare, publicul românesc este amator de ambele genuri de divertisment și puțini sunt cei care fac o alegere. Cel puțin asta crede Daniel Achim, care se bucură de același succes atât în sălile de cinema, cât și în cele de teatru.
”Publicul de film se intersectează cu cel de teatru. Sunt oameni din toate categoriile, de toate vârstele, de toate păturile sociale. Ceea ce mă bucură. Eu nu aș putea să-ți răspund în viața asta dacă mă simt mai bine la filmări sau pe scena teatrului. Cumva este aceeași meserie, dar sunt experiențe un pic diferite și sunt amândouă foarte frumoase”, ne-a explicat actorul.
Pe de altă parte, recunoaște faptul că UNATC-ul, facultate pe care au urmat-o majoritatea actorilor din România, nu pregătește pentru o carieră de film, ci pentru una de teatru, iar cei care vor să fie actori și de film, cum este și cazul lui, trebuie să învețe din mers, în timp ce lucrează pentru diverse lungmetraje.
”Într-adevăr este școală de teatru. Noi nu învățăm în școală meseria de film, noi o învățăm pe parcurs, lucrând în film și dezvoltăm mijloace. Dar cumva meseria este aceeași, mijloacele sunt aceleași, trebuie un pic să le adaptezi în film față de teatru”, a mai completat Daniel Achim pentru EGO.ro.
Video: Mihai Robu