Actrița pe care Elena Ceaușescu a urât-o enorm și i-a făcut viața un calvar. Elena Ceaușescu era considerată de mulți un om malefic și răzbunător, care, din frustrare și din ură, punea adesea la cale planuri de distrugere și compromitere a unor personalități ale acelor vremuri. Într-o astfel de situație s-a găsit și Violeta Andrei, una dintre cele mai frumoase actrițe din România de la acea vreme.
Violeta Andrei s-a născut pe 29 martie 1941. În 1965 a absolvit UNATC Ion Luca Caragiale din București și a debutat la Teatrul Giulești, actualul Odeon, apoi a interpretat roluri la Teatrul Lucian Sturdza Bulandra din Capitală.
În cineamatografie a debutat în 1966 odată cu lansarea filmului Golgota, în regia lui Mircea Drăgan.
S-a căsătorit încă din timpul facultății cu fostul ministru de externe comunist Ștefan Andrei.
„Eu aveam doar 17 ani şi eram la Festivalul Internaţional al Studenţilor şi Tineretului. Ştefan era, cumva, şeful meu. Dar nu m-a sedus! Eram sălbatică! Toţi i-au spus să mă lase să cresc. Şi m-a urmărit, ca să nu mă piardă… Mi-era frică de noaptea nunţii. După ce m-am căsătorit, nu am cedat două săptămâni!”, a fost o declaraţie dată unui tabloid.
Căsătoria celor doi a coincis cu începutul ascensiunii politice a lui Ștefan Andrei. Membru al Partidului Comunist, acesta a fost remarcat de Nicolae Ceaușescu, iar în 1960 a devenit șef al Relațiilor Externe al UTM.
Apoi a ocupat pe rând funcțiile de adjunct și prim adjunct al Secției de Externe al PCR, secretar al CC pe probleme internaționale, iar în 1978 a fost numit ministru de Externe, funcție pe care a ocupat-o până în 1985.
Deși beneficia de un statut important, ca soție a fostului ministru de Externe, Violeta Andrei nu a fost ocolită de probleme. Ea ar fi fost interzisă de Elena Ceaușescu începând cu 1982, iar până la Revoluție nu a mai apărut nici în filme nici la televizor, pierzând nu mai puțin de 18 roluri.
Elena Ceaușescu ar fi spus că apărea prea des la televizor, că era prea sexy, că ar avea ochii prea lucioși și că i se vedeau prea mult picioarele, potrivit historia.ro.
„În 1965, am jucat în primul lungmetraj, apoi rolurile au venit unul după altul, până în 1972. Atunci a avut loc o întâlnire scurtă cu familia Ceauşescu, eram împreună cu soţul meu. Imediat după ce m-a văzut, soţia dictatorului a început să mă urască. Şi m-a urât toată viaţa, pur şi simplu.
Pentru mine, Elena Ceauşescu a fost un coşmar care m-a urmărit aproape 20 de ani. În 1988, m-am îmbolnăvit destul de grav şi am fost supusă unei operaţii. Ceauşeasca îi tot repeta soţului meu: „Lasă, dragă, o să moară”. Ei bine, n-am murit, a murit ea, în decembrie 1989”, a declarat, pentru Libertatea, Violeta Andrei în anul 2011.
Actrița susține că după Revoluție a fost dată afară din teatru pentru că soțul ei era un apropiat al lui Ceaușescu. Ştefan Andrei a fost arestat în 1990, sub acuzaţia de ucidere a 60.000 de români la Revoluţie şi de subminare a economiei naţionale. A stat închis timp de doi ani şi cinci luni.
„După 1990, am fost solicitată din nou să joc în filme, dar am fost dată afară din teatru (n.r. – pe atunci era actriţă la Teatrul Bulandra din Capitală) la intervenţiile lui Ion Iliescu (n.r. – Iliescu era preşedintele Frontului Salvării Naţionale, formaţiune care conducea România), cel care a ordonat arestarea soţului meu.
A fost o răzbunare ieftină, Ştefan are aceeaşi meserie ca şi Iliescu şi, la un moment dat, s-a opus când Iliescu a vrut să aplice tehnologia sovietică în hidroconstrucţii. Pentru asta l-a pedepsit. Elena Ceauşescu m-a scos din cinematografie şi Ion Iliescu din teatru”, spunea Violeta Andrei, în 2011, potrivit libertatea.ro.
Citește și: „Artista pe care Nicolae Ceaușescu a iubit-o în secret. Asta a stârnit furia Elenei Ceaușescu, ce a făcut imediat cum a aflat”