Actul de donație poate fi atacat de frați? Excepția din lege prin care poate fi revocat acest act

Diferența dintre act de vânzare și cel de donație
Actul de donație poate fi atacat de frați? Excepția din lege prin care poate fi revocat acest act

Tot mai multe persoane preferă să încheie contracte de vânzare-cumpărare, fiind de părere că cele de donație sunt nesigure și ar putea fi atacate în instanță. În realitate, spun specialiștii în domeniu, și cotractul de donație poate fi la fel de sigur dacă se respectă și se cunosct reglementările legale atunci când este încheiat. Întrebarea multor oameni este dacă actul de donație poate fi atacat de frați? Află de mai jos ce spune legea.

Când poate fi un act de donație nesigur? Există anumite excepții de la principiul irevocabilității donațiilor

Potrivit specialiștilor, există câteva situații în care actul de donație este nesigur și poate fi revocat. Așadar, acest lucru se poate întâmpla:

  1. După ce donatorul moare, iar moștenitorii rezervatari (n.r. soțul/soția supraviețuitor, descendenții sau părinții defunctului) își cer partea din donație, dar doar dacă prin aceasta li s-a încălcat rezerva succesorală.
  2. Când persoana care a primit donația menifestă ingratitudine față de donator.

Așadar, da, actul de donație poate fi atacat de frați dacă prin actul respectiv li s-a încălcat rezerva succesorală.

Cazurile în care donația se revoca pentru ingratitudine sunt expres prevăzute de Noul Cod Civil (Art. 1023), scrie notari.pro:

  •  dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
  •  dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
  •  dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Care act este mai avantajos, cel de donație sau de vânzare?

Pentru imobilele care au o valoare sub 91 000 de euro (aprox. 450 000 de lei) se plătesc aceleași taxe în cazul ambelor tipuri de acte. Vânzătorul unui imobil nu va mai plăti impozit statului dacă bunul vândut are o valoare mai mică de 91 000 de euro.

În situația în care valorează peste această sumă, în cazul rudelor până la gradul al III-lea sau între soți, este mai avantajoasă donație din punct de vedere al costurilor. Conform Codului Fiscal, pentru acest tip de contracte nu se plătește impozitul pe venit din transferul imobilelor din patrimoniul personal ca în cazul vânzării.

Pentru a face actul de donație sigur din punct de vedere juridic, legiuitorul a stabilit că donatorul nu mai poate revoca donația. Excepție face cazul în care donatarul (cel care a primit bunul) avea o anumită sarcină de indeplinit și nu a dus-o la bun sfârșit.

Vezi și – Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea. Ce spune legea

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.4 11 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *