A-l convinge pe copil să accepte anumite alimente poate fi o adevărată provocare pentru părinți. În primii ani de viață, dar și mai târziu, copiii pot manifesta dezgust față de anumite legume și fructe, iar părinții nu știu ce să mai facă pentru a-i determina să le accepte. Un nou studiu scoate la iveală o explicație la care nu te-ai fi gândit.
Pentru mulți părinți este o adevărată provocare să îi determine pe copii să aibă o alimentație sănătoasă și echilibrată, cu multe fructe și legume. Atunci când sunt mici, copiii refuză anumite alimente și meniul lor este compus din numai câteva mâncăruri care le plac.
Un nou studiu scoate la iveală un detaliu la care puțin părinți s-ar fi gândit. Cercetarea realizată de specialiștii de la Universitatea Aston arată că expresiile faciale ale părinților îi pot influența negativ pe copii, atunci când vine vorba despre mâncare. Astfel, dacă micuții văd că nouă nu ne plac legumele sau că ne strâmbăm atunci când le vedem, vor refuza și ei să le mănânce.
”Dacă un copil își vede părintele manifestând dezgust în timp ce mănâncă legume, acest lucru ar putea avea consecințe negative asupra acceptării legumelor de către copil”, explică Dr. Katie Edwards, coordonatoarea studiului.
Oamenii de știință le-au arătat participanților la studiu un filmuleț cu un tânăr care mânca broccoli crud. Acesta avea, pe rând, expresii faciale care arătau dezgust, dar și încântare. În urma vizionării clipului, s-a constatat că este mai probabil ca oamenii și, implicit, copiii, să imite anumite comportamente, dacă observă consecințele pozitive ale acestuia.
Chiar dacă la studiu au participat adulți, cercetătorii au concluzionat că rezultatele se pot extinde și la copii. Cei mici învață prin imitare, iar în primii ani de viață este esențial ca părinții să le fie exemplu pentru toate comportamentele pe care cei mici este de dorit să le dobândească.
Citește și: Un test ADN mi-a distrus viața și căsnicia. Al cui este copilul meu, de fapt
Astfel, dacă adulții nu mănâncă legume sau dacă nu o fac cu poftă, este greu de crezut că celor mici le vor plăcea aceste alimente sau că le vor accepta cu ușurință în alimentație. Pe de altă parte, în cazul adulților, cercetarea a scos la iveală faptul că, dacă văd pe cineva că mănâncă cu poftă un anumit aliment, nu este obligatoriu să își dorească să îl consume și ei.
”Acest lucru ar putea implica faptul că a privi pe cineva mâncând o legumă crudă cu expresii faciale pozitive nu pare o strategie eficientă pentru creșterea consumului de legume al adulților”, a mai adăugat autoarea studiului.