Adeverințe medicale pentru începutul anului școlar 2024. Ce trebuie să știe părinții

Adeverințe medicale pentru începutul anului școlar 2024. Ce trebuie să știe părinții

Luni, 9 septembrie 2024, va debuta noul an școlar 2024-2025, iar părinții trebuie să fie pregătiți cu documentele medicale necesare pentru înscrierea copiilor în diverse cicluri de învățământ. Conform regulamentului emis printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, aceste documente sunt obligatorii doar pentru anumite categorii de copii, în funcție de etapa educațională în care se înscriu.

Începerea noului an școlar 2024-2025: adeverințele medicale necesare pentru copii și procedura de înscriere

Documentele rămân aceleași ca în anii anteriori, fără nicio modificare pentru anul școlar în curs. Este necesară prezentarea de adeverințe medicale pentru înscrierea în colectivitate, avize epidemiologice și fișe de vaccinări, însă doar pentru anumite tranziții educaționale: la înscrierea în creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a. Copiii care continuă educația în aceeași instituție nu au nevoie de aceste documente, acestea fiind necesare numai la începutul unui nou ciclu de învățământ.

Documentele necesare pentru înscrierea la creșă și grădiniță

În cazul copiilor care încep educația în creșă sau grădiniță, părinții trebuie să furnizeze o adeverință medicală de înscriere în colectivitate, eliberată de medicul de familie. Aceasta atestă starea de sănătate a copilului și confirmă că acesta poate intra într-o colectivitate fără riscul de a transmite boli contagioase.

Documentele pentru înscrierea în clasa pregătitoare

Pentru copiii care urmează să intre în clasa pregătitoare, procedura diferă în funcție de existența sau absența unui cabinet medical în grădinița frecventată anterior. Dacă instituția dispune de un cabinet medical școlar, părinții trebuie să obțină fișa medicală și o adeverință medicală, ambele eliberate de medicul școlar al grădiniței. În cazul în care grădinița nu are un cabinet medical propriu, este necesară prezentarea unei adeverințe medicale de înscriere în colectivitate și a fișei de vaccinări, ambele eliberate de medicul de familie.

Documentele pentru înscrierea în clasa a IX-a

Similar procedurii pentru clasa pregătitoare, înscrierea în clasa a IX-a necesită fie fișa medicală de la școala gimnazială și o adeverință medicală eliberată de medicul școlar (dacă școala are cabinet medical), fie adeverința medicală de înscriere în colectivitate și dovada vaccinărilor eliberate de medicul de familie, în cazul în care școala gimnazială nu dispune de un cabinet medical propriu.

Documentele necesare în caz de transfer

În situația în care un copil se transferă între unități de învățământ, procesul implică fie obținerea fișei medicale de la instituția de învățământ de la care provine, eliberată de medicul școlar, fie obținerea unei adeverințe medicale de înscriere în colectivitate și a fișei de vaccinări de la medicul de familie, dacă unitatea nu are cabinet medical propriu.

Citește și: Cât costă o zi de spitalizare dacă nu ești asigurat. Ce servicii sunt gratuite, de fapt

Avizul epidemiologic nu mai este necesar la revenirea din vacanțe

O modificare introdusă în ultimii ani este eliminarea necesității avizului epidemiologic pentru revenirea copiilor din vacanțe. Aceasta înseamnă că părinții nu mai sunt obligați să obțină acest document pentru copii la întoarcerea din vacanțele școlare, indiferent de durata acestora. Această schimbare a fost implementată pentru a simplifica procedurile și pentru a reduce presiunea asupra sistemului medical în perioadele aglomerate.

Aceste reglementări sunt prevăzute în Metodologia privind asigurarea asistenţei medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor, aprobată prin ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, din 27 iulie 2023. Scopul acestei metodologii este de a asigura starea de sănătate a copiilor și prevenirea îmbolnăvirilor în colectivități, promovând totodată un stil de viață sănătos în rândul elevilor din România.

În concluzie, părinții sunt sfătuiți să se pregătească din timp cu documentele necesare, pentru a asigura o tranziție lină la începutul noului an școlar, în special pentru copiii care urmează să înceapă un nou ciclu educațional.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Kate Middleton și Prințul William au devenit virali pe internet
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *