Nu de puține ori am auzit legende populare sau sfaturi legate de îngrijirea părului, prin care eram influențate să credem că ar da randament. Printre cele mai frecvente dorințe ale doamnelor și domnișoarelor, chiar și ale domnilor, se numără cea de a avea un păr cât mai bogat, astfel că mulți au ajuns să dea bani grei pe diverse tratamente. Hairstylistul Adrian Perjovschi a explicat, pentru EGO.ro, de ce nu există niciun tratament medicamentos sau măști revoluționare pentru îndesirea părului.
Ne naștem cu un anumit număr de foliculi sebacei și, câți avem la început, atât vom avea toată viața. Ce-i drept, odată cu înaintarea în vârstă, putem avea din ce în ce mai puțini, însă, indiferent de ce tratamente „miraculoase” am lua sau ce produse profesionale pentru păr am folosi, în mod frecvent, nu vom reuși niciodată să mărim numărul de foliculi cu care ne-am născut.
Mulți fac confuzia că în urma unui implant de păr își dublează numărul de foliculi, însă, intervenția în sine presupune mutarea foliculilor dintr-o zonă a scalpului, în alta, acoperind astfel zonele cu probleme. Nu o spunem noi, ci chiar specialiștii. Atât medicii dermatologi, cât și hairstyliștii. Adrian Perjovschi, cunoscut drept hairstylistul vedetelor, explică ce putem face să întreținem podoaba capilară.
„Mulți părinți fac greșeala de la început să-și radă copiii pe cap sau să-i tundă cu mașina, crezând că peste noapte părul copiilor va crește dintr-odată mult mai des sau mai nu știu cum, mai sănătos. Este o informație foarte falsă. Acest lucru este dat de informația genetică cu care ne naștem, avem dinainte stabilit câți foliculi de păr avem pe scalp și acest număr ne dă densitatea firului de păr. Această informație genetică ne spune dacă avem firul de păr gros, dacă este ondulat, dacă este drept, dacă se electrizează și așa mai departe. În schimb, viteza lui de creștere și sănătatea firului de păr, pe care o avem deja, după adolescență, poate fi întreținută și menținută ca adult cu odihnă, alimentație, cu un stil de viață sănătos”, a declarat Perjovschi pentru EGO.ro.
Pe lângă un stil de viață sănătos, hairstylistul recomandă folosirea produselor profesionale de îngrijire, tocmai pentru a veni în ajutorul problemelor cu care ne confruntăm: căderea părului din cauza stresului sau alți factori, păr casant cu fire despicate, păr uscat, etc.
„Deci masca de păr se aplică doar pentru lungimi, nu se aplică neapărat la rădăcină pentru a stimula creșterea firului de păr. Mai există câteva tratamente care pot să ajute în treaba asta, dar să nu confundăm lucrul cu care putem să venim în a întreține părul, cu faptul că dacă folosești acel lucru îți va crește de două ori păr mai mult. Trebuie făcută foarte bine diferența între aceste două subiecte”, ne-a mai declarat specialistul.
El își mai sfătuiește clientele să folosească doar produse de îngrijire potrivite părului și nevoilor pe care le au.