Cafeaua este băutura cu care mulți oameni își încep ziua. Indiferent că o prepari la cafetieră, espressor sau filtru, toate acestea trebuie să fie curățate corespunzător. Dacă ai curățat greșit aparatul de cafea, băutura va avea un gust neplăcut, iar aparatul în sine va fi sursă de microbi.
Atunci când folosești un filtru de cafea sau un espressor manual pentru a-ți prepara băutura dimineața, trebuie să ai grijă la întreținerea lui. Cercetările au arătat că aparatul de cafea se numără printre cele mai murdare din casă. Din cauza umezelii, în interiorul lui se pot acumula multe microorganisme, dar și depuneri de calcar. Pentru a nu avea probleme și pentru ca gustul cafelei să nu fie alterat, trebuie să ții cont de câteva reguli.
Citește și: Ce să nu faci niciodată când prepari cafeaua. Greșeala majoră care îi strică gustul
Dacă folosești un filtru de cafea sau un espressor manual, aruncă imediat zațul care rezultă în urma preparării cafelei. Spală componentele cu apă caldă și detergent de vase, cât mai repede după folosire. În cazul filtrului de cafea, lasă deschis recipientul unde pui apă, astfel încât acesta să se usuce bine până la următoarea utilizare.
În ceea ce privește rezervorul espressorului, nu îl umple din nou înainte de a se goli. Spală-l cât se poate de des și nu lăsa apa să stea prea mult acolo, pentru că poate dezvolta microbi și mucegai.
Chiar dacă speli zilnic componentele espressorului sau ale filtrului de cafea cu apă caldă și detergent, acest lucru nu este suficient. Pentru întreținerea aparatului, este nevoie de o curățare temeinică, o dată pe lună. Pentru a scăpa de microorganisme și de depunerile de calcar din interior, care în timp pot duce la deteriorarea aparatului, poți apela la oțet.
Fă o soluție din cantități egale de apă și oțet alb și pune-o în rezervorul pentru apă. Pornește aparatul, fără a adăuga cafea, și lasă-l să-și facă un ciclu complet de curățare. Apa cu oțet va trece prin sistem și va dizolva eventualele depuneri de calcar de pe componentele din interior. Poți folosi și o soluție dedurizantă, care se găsește în magazinele de specialitate, însă varianta cu oțet este mai ieftină și la îndemână.
După finalizarea ciclului de curățare cu oțet, este nevoie de încă unul, cu apă simplă. În acest fel te asiguri că mirosul de oțet nu va rămâne în componentele aparatului de cafea și nu va influența aroma cafelei. De asemenea, pentru a prelungi durata de viață a cafetierei, folosește apă plată sau apă filtrată, nu apă de la robinet, deoarece aceasta din urmă conține calcar.