Friptura gătită pe grătar are un gust care nu se compară cu nimic. Din acest motiv, mulți oameni preferă să facă grătar de câte ori au ocazia, mai ales în sezonul cald. Pregătirea și curățarea grătarului reprezintă o etapă importantă pentru ca rezultatul să fie reușit. Cel mai probabil, și tu ai curățat greșit grătarul până acum. Un medic explică ce riști dacă nu îl cureți în mod adecvat.
O friptură la grătar bună trebuie să îndeplinească anumite criterii. Să nu fie nici prea arsă, nici prea crudă, să fie perfect rumenită, însă fără a fi uscată și să aibă acea textură care se topește în gură. Înainte de a pune carnea pe grătar însă, acesta trebuie să fie curățat temeinic. Spre deosebire de vase, care se spală imediat după ce au fost folosite, grătarul se lasă așa după utilizare, urmând a fi curățat data viitoare când îl folosești.
Nu este recomandat să speli grătarul cu apă, pentru că poate rugini. Grăsimea și arsura creează o peliculă protectoare, care ferește metalul de rugină, însă aceasta trebuie să fie parțial curățată la următoarea utilizare. Majoritatea oamenilor folosesc o perie metalică sau de sârmă pentru a curăța grătarul, însă acest lucru poate fi extrem de periculos.
Într-un filmuleț postat pe Tik Tok, un medic pe nume Raul Martinez Vite explică faptul că se pot rupe firicele metalice din perie, care rămân agățate de grătar. Acestea nu sunt vizibile, însă în momentul în care punem carnea și celelalte produse pe grătar, acele fragmente metalice pot ajunge pe alimente. În cazul în care sunt ingerate accidental, ele pot rămâne blocate în esofag, fiind extrem de periculoase.
Pentru a evita riscul ca perii metalici să se rupă și să ajungă pe carne, poți curăța grătarul cu alte ustensile. O cârpă sau un butere abraziv pot fi la fel de eficiente pentru a îndepărta urmele de arsură de pe suprafața grătarului.
Citește și: Leguma cu care poți să cureți grătarul, înainte de a găti carnea. Trucul uimitor de mare ajutor
Acesta nu trebuie să fie perfect curat atunci când îl folosim. În momentul în care este pus deasupra cărbunilor încinși, datorită temperaturii ridicate, suprafața pe care punem carnea va fi complet dezinfectată. Unele persoane preferă să ungă grătarul cu o bucată de slănină, pentru a crea un strat antiaderent înainte de a pune carnea și legumele.