Ai făcut zacusca greșit toată viața. Cât ulei se pune, de fapt. De asta iese grețoasă

Ce să pui în zacuscă pentru a ieși perfectă
Ai făcut zacusca greșit toată viața. Cât ulei se pune, de fapt. De asta iese grețoasă

În sezonul rece este aproape imposibil să nu găsim în cămări celebra zacuscă. Preparatul din legume, excelent iarna și foarte ușor de gătit, este plin de controverse. O problemă comună semnalată de gospodine este cantitatea de ulei necesară pentru ca zacusca să nu iasă prea grețoasă.

Cum să faci zacuscă fără să îți pice greu la stomac

În funcție de preferințe, fiecare adaugă sau elimină ingredinte din zacuscă, astfel că nu există o rețetă universală ce trebuie respectată. Produsele de bază sunt, însă, mereu aceleași: ardei, vinete și gogoșari. Un secret pentru ca zacusca să iasă mai aromată este este cantitatea de ulei folosită. Nu trebuie să exagerăm atunci când adăugăm ulei pentru că riscăm să facem preparatul greu de consumat și digerat.

Regula de bază este ca la 10 vinete mari să se pună 1 litru de ulei. Dacă legumele sunt coapte în ulei, și nu pe foc, cantitatea d eulei va fi redusă considerabil. În cele ce urmează vă vom prezenta cum să faceți zacusca perfectă.

Rețeta tradițională de zacuscă

Pentru o zacuscă ce cuprinde mai toate ingredientele, ai nevoie de:

  • 25 gogoșari
  • 25 ardei grași
  • 1 kg ceapă
  • 10 vinete mari
  • 1 kg morcovi
  • 2 kg roșii
  • 1 litru ulei
  • 3-4 foi dafin
  • 1 linguriță piper boabe
  • 2 boabe enibahar
  • sare

Modul de preparare nu este deloc unul complicat, astfel oricine poate face o zacuscă numai bună de păstrat la debara și de consumat când afară ninge. Primul lucru, se spală foarte bine ardeii, gogoșarii și vinetele. Recomandat este ca legumele să fie coapte afară, pe lemne, sau la flacăra aragazului. Apoi legumele se curăță de coajă și se lasă la scurs. Se toacă ceapa mărunt și se călește în puțin ulei, iar când devine translucidă, se adaugă morcov ras. Amestecul se condimentează cu dafin, piper și enibahar. Se amestecă bine legumele și se lasă la înăbușit timp de zece minute.

Se toacă ardeii, gogoșarii și vinetele mărunt, se adaugă peste ceapă și morcov, se pune și uleiul și se amestecă bine. Se lasă compoziția la fiert la flacără mică. Se adaugă și sare, în funcție de gust. După ce zacusca scade considerabil, se toarnă în borcane cât este încă fierbinte. Apoi se închid foarte bine borcanele și pun la fiert până ce zacusca începe să fiarbă. Se scot borcanele și se lasă la răcit p7nă ajung la tenperatura camerei. Se pot depozita în cămasă sau beci.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Tags:
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.2 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *