Cuptorul cu microunde este unul dintre cele mai folosite aparate electrocasnice. Mulți oameni îl au în bucătărie și îl folosesc zilnic, fie pentru a încălzi, fie pentru a dezgheța rapid anumite alimente. Cel mai probabil ai folosit greșit cuptorul cu microunde până acum. Cum trebuie să așezi vasul în interior, de fapt.
Cuptorul cu microunde este aliatul de nădejde în multe bucătării. Îl folosim atunci când vrem să încălzim rapid o mâncare, când vrem să dezghețăm ceva de la congelator sau să preparăm anumite rețete rapide care se pretează la un astfel de aparat. Procedura este simplă: deschizi ușa cuptorului, așezi vasul în interior, setezi modul și timpul și apeși pe buton.
Citește și: Nu mai decongela niciodată carnea în cuptorul cu microunde. Efectul nebănuit care se produce
Mulți oameni fac însă o greșeală banală atunci când pun ceva în cuptorul cu microunde. Se pare că nu este deloc eficient să așezi vasul în centru, pentru că alimentele nu se vor încălzi uniform. Tehnologia cuptorului cu microunde presupune ca undele electromagnetice să fie direcționate către moleculele de apă din alimente, determinând creșterea temperaturii acesteia.
Atunci când pui farfuria în centrul cuptorului cu microunde, este posibil ca mâncarea să nu se încălzească uniform. Vasul trebuie așezat pe margine, pentru că, în timpul rotirii, undele electromagnetice ajung uniform în moleculele de apă, iar mâncarea se va încălzi foarte bine din prima.
Citește și: Cum să faci piure de cartofi la microunde. Trucul simplu și rapid dezvăluit de un celebru bucătar
Există o mulțime de trucuri în ceea ce privește cuptorul cu microunde. Dincolo de funcțiile clasice de încălzire, dezghețare și gătire rapidă, acesta poate fi folosit și pentru alte lucruri. De exemplu, dacă pui ceapa pentru 30 de secunde în cuptorul cu microunde înainte de a o tăia, nu te vor mai ustura ochii și nu vei mai lăcrima.
Taie capetele cepei și pune-o la microunde pentru o jumătate de minut, apoi toac-o. În acest fel, compușii de sulf din ceapă nu vor mai emana acea substanță care ne face să plângem cânt o tăiem.
De asemenea, dacă vrei să storci lămâi sau portocale, este bine să le pui tot pentru 30 de secunde în cuptorul cu microunde. Prin încălzirea ușoară, aceste fructe vor elibera mai multă zeamă atunci când vor fi stoarse.
Cu ajutorul citricelor poate fi și curățat foarte ușor cuptorul cu microunde. Pune o jumătate de lămâie în interior și setează timpul la 2 minute. După ce lămâia s-a încălzit, poți freca cu ea interiorul cuptorului cu microunde. Zeama de lămâie va dizolva rapid și eficient urmele de grăsime și mâncare arsă din interiorul cuptorului, dar va trebui să o lași să acționeze timp de 30 de minute. Șterge apoi cu o lavetă umedă sau cu prosoape de bucătărie.