Ai tăiat ceapa greșit toată viața, de asta mâncarea nu iese gustoasă. Regula de aur pentru gospodine

Așa vei toca ceapa ușor și rapid

Scris de: Daoud Andra

06 Nov. 2022

Ai tăiat ceapa greșit toată viața, de asta mâncarea nu iese gustoasă. Regula de aur pentru gospodine

Ceapa este una dintre cele mai folosite legume în bucătărie. Este bază pentru multe mâncăruri, dar se folosește și la salate, aperitive sau pur și simplu ca decor pentru anumite preparate. A tăia ceapa mărunt poate fi însă o mare bătaie de cap pentru multe gospodine, atât din cauza usturimii ochilor, pe care o provoacă, cât și din cauza texturii alunecoase.

Ai tăiat ceapa greșit până acum

Ceapa este leguma de la care pornește prepararea multor mâncăruri. Fie că vorbim despre ciorbe, tocănițe sau sosuri, numeroase rețete încep cu o ceapă care se taie mărunt și se călește. Aceasta se folosește însă și crudă în numeroase preparate, iar a o toca fin poate fi o bătaie de cap. În primul rând, ceapa provoacă lacrimi atunci când este tocată. Din acest motiv, multe gospodine se grăbesc să o taie, pentru a scăpa mai repede de usturimea pe care o provoacă.

Pentru a tăia repede și ușor ceapa, trebuie să îi lași partea de la coadă intactă. În acest fel, vei putea să o ții mai bine și nu îți va mai aluneca de sub cuțit. Taie partea cu rădăcina, sau ”mustățile” cepei și apoi tai-o pe jumătate, apasă ușor pe fiecare jumătate, astfel încât foile să se desprindă repede.

Citește și: Ce să pui la murături ca să nu facă floare. Ingredientul banal de adăugat pentru murături perfecte

După ce ai curățat ceapa, pune jumătățile de ceapă cu partea plată în jos. Folosind un cuțit bine ascuțit, taie transversal, cât mai subțire, însă nu de tot, ci doar până aproape de codiță. Apoi, taie paralel cu tocătorul, din loc în loc. Pasul final este să toci mărunt ceapa, până aproape de coadă.

Ai taiat ceapa gresit toata viata
Ceapa poate fi tocată foarte ușor, dacă ții cont de câteva trucuri

Cum să tai ceapa fără să te usture ochii

Există câteva trucuri care îți garantează că poți toca ceapa fără să curgă lacrimi. În primul rând, depinde de tipul de ceapă, cât de iute este. Unele soiuri sunt mai iuți decât altele, însă până și cele mai neprietenoase cepe pot fi tăiate fără disconfort. O metodă care funcționează este să pui ceapa la congelator pentru 15 minute înainte de a o toca.

În acest fel, substanța care provoacă usturimi va îngheța și nu își va mai face efectul. O variantă mai rapidă este să ții ceapa în apă cu gheață câteva minute, înainte de a o tăia. Are același efect, doar că nu va mai fi nevoie să aștepți prea mult.

Unele gospodine spun că dacă lași apa să curgă la chiuvetă în timp ce tai ceapă, nu îți mai lăcrimează ochii. Poți pune și un bol cu apă alături, iar când simți că încep să te usture ochii, poți să te uiți la apa care curge de la robinet sau la apa din bol. Senzația de usturime va dispărea, iar ochii nu îți vor mai lăcrima.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7 159 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *