Luna ianuarie este marcată de câteva sărbători importante pentru creștinii ortodocși. Boboteaza și Sfântul Ion sunt două dintre ele, dar și ziua care le precedă este una cu o semnificație specială. Ce nu este bine să faci în Ajunul Bobotezei, potrivit tradiției. Activitatea pe care să o eviți cu orice preț.
Boboteaza este una dintre cele mai mari sărbători ale începutului de an. Este marcată în calendar cu cruce roșie, pe data de 6 ianuarie. Aceasta amintește de un moment extrem de important și anume ziua în care Mântuitorul a fost botezat în Râul Iordan, de către Sfântul Ioan Botezătorul. De această zi se leagă o serie de tradiții și obiceiuri, de care oamenii țin cont cu sfințenie.
Și ziua care precedă Boboteaza are o semnificație aparte în popor. La fel ca în cazul altor sărbători importante, în ajun credincioșii au prilejul să se pregătească pentru ziua solemnă care urmează. În acest sens, unii oameni postesc sau chiar țin post negru, pentru a li se ierta păcatele. Așa cum în Vinerea Mare se ține post negru, și în Ajunul Bobotezei este bine să facem acest lucru.
Citește și: Calendar creștin ortodox ianuarie 2024. Ce sărbători importante sunt în prima lună din an
De Bobotează, preoții pregătesc Agheasma Mare, prin sfințirea apei. Este singura zi din an când credincioșii pot lua de la biserică Agheasmă Mare, în restul anului se face doar Agheasmă Mică. Apa este sfințită de către preoți cu o zi înainte, adică în Ajunul Bobotezei. La marile catedrale și la patriarhii se sfințesc tone de apă, iar mai apoi Agheasma este îmbuteliată, pentru a putea fi distribuită mai ușor credincioșilor. De ziua de 5 ianuarie se leagă și o serie de superstiții de care se ține cont în popor.
O tradiție puternic asociată cu Boboteaza este busuiocul pus sub pernă. Fac Acest lucru fetele care vor să se căsătorească în anul care a început. Se spune că tinerele nemăritate trebuie să pună o crenguță de busuioc sfințit de la biserică, legat cu fir roșu, sub pernă, în Ajunul Bobotezei. Busuiocul pus sub pernă în noaptea de 5 spre 6 ianuarie le-ar ajuta pe fete să își viseze ursitul, potrivit tradiției.
Acesta este un obicei laic, spun preoții, o superstiție care nu are legătură cu credința, dar care s-a perpetuat din generație în generație. Opiniile duhovnicilor cu privire la acest gest sunt împărțite, însă unii reprezentanți ai Bisericii sunt de părere că acesta este un obicei păgân.
Citește și: Nici să nu te gândești să arunci calendarele vechi. Top 5 cele mai surprinzătoare utilizări în casă
”Este un obicei neortodox. Se spune că atunci când preotul vine cu Boboteaza, fata să nu vadă preotul sau dascălul, să rupă o bucată de busuioc, să o lege de deget și noaptea își visează ursitul. Nu este adevărat. Dacă era adevărat, era cel mai ușor. N-am soartă, sunt în singurătate, când vine preotul cu Boboteaza, pun la deget busuioc, îmi visez ursitul și mă mărit. Câte fete n-au așteptat așa să se mărite și au ajuns bătrâne și nu s-au mai măritat.
Așa-zisul obicei cu busuiocul este mai mult o provocare a lor de a-și regândi viața și de a-și dori să se căsătorească. Probabil bătrânii le-au spus să se ducă să ia busuioc că se mărită anul acesta, iar dacă fata nu era căutată de niciun bărbat, începea să aibă nădejde în acest lucru. Deci, este un obicei care nu face cinste și este neortodox.”, a spus părintele Florin Ioniță, pentru Spectacola.