Alexandru Conovaru face parte din distribuția celui mai recent serial produs de Pro Tv, ”Groapa”, cu un rol despre care spune că-l scoate oarecum din zona lui de confort. Angajat al Teatrului de Comedie, Alexandru Conovaru mărturisește în exclusivitate pentru EGO.ro că îi este mult mai ușor să interpreteze dramă decât comedie, fiind de părere că oamenilor le este mult mai firesc să plângă decât să râdă.
De-a lungul timpului a jucat în tot felul de proiecte, de la piese de teatru, seriale, filme de scurt și lungmetraj, până la reclame, însă mărturisește că cel mai atras este de personajele negative. Tot în personaj negativ în vom găsi din această toamnă și în serialul Groapa care va fi difuzat de Pro Tv.
”Sunt un personaj negativ. Personajele negative sunt cele mai ofertante. Adică mie întotdeauna mi-a plăcut Zmeul mai mult decât Făt Frumos pentru că Făt Frumos era ăla drăguț care venea și avea o singură treabă, pe când Zmeul avea și o poveste, de ce a devenit rău, de ce rău, a fost bun vreodată, el chiar are o poveste.
Făt Frumos s-a născut bun, a băut lăpticul încă de mic, Zmeul nu prea”, ne-a declarat actorul, care își motivează deschiderea către acest gen de interpretări.
”Acum serios vorbind, personajele negative sunt mult mai ofertante, sunt cele cu ”carne”. Dar pe lângă asta am învățat că în viață nu prea există bine, bun sau rău. Ce e bun pentru mine poate fi rău pentru tine și invers. Acum nu vorbesc despre crime, pedofilie, Doamne ferește, sau alte mizerii. Alea sunt clar.
Dar altfel bine sau rău nu există. Și la mine, eu aparent sunt bun, aparent sunt un personaj bun, dar în același timp îți poate scoate ochii fără să-i zvâcnească un mușchi pe față. Încă nu am ajuns la momentul ăla al filmului. Până acum nu am avut decât momente normale de viață, urmează schimbările, urmează metamorfozele, urmează valențele pe care le va avea”.
Nu știe în ce direcție se duce exact personajul său pentru că în cazul serialelor, nu se știe niciodată de la început care este firul complet al acțiunii.
”Depinde de la proiect la proiect. Pot apărea chestii neprevăzute, Doamne ferește un actor se îmbolnăvește sau pățește ceva, trebuie să-l împuști în serial. Ceva s-a întâmplat.
Eu chiar mă gândeam să mă tund scurt, pentru că lor le place să-mi las barba așa, și mă gândeam să-mi bag niște replici în scenariu în care să zic că eu mă duc să mă tund, ca să justific faptul că nu mai stau cu ”pajiștea” asta în cap și să mă tund scurt cum mă tund eu de obicei. Nu știu dacă mă lasă. E doar un gând pe care l-am avut. O să vedem ce să întâmplă”, ne-a mai explicat actorul despre cum stă treaba cu un scenariu de serial.
Revenind la personajul său, Alexandru Conovaru mărturisește că l-a provocat încă de la prima vedere. Lăsând la o parte tipologia, replicile și caracteristicile personajului, chiar și look-ul acestuia este ceva ce îl impresionează.
”Costumele mele, costumele personajului meu sunt ceva ce eu nu aș purta niciodată. Și asta e foarte ofertant că te ajută în construcția personajului. Personajul e fan veste. Știi că mai sunt acei bărbați pe care îi vezi la 40 de grade cu veste din alea cu multe buzunare. Alea de pescar. Personajul meu are vestuța lui cu multe buzunare în care ține chestii.
E ceva ce eu nu aș purta, dar la fel, repet, este ceva ce mă ajută în creionarea personajului pe care și eu îl descopăr cu fiecare zi de filmare, cu fiecare poveste pe care o mai aflu despre el”, ne-a mai povestit amuzat actorul, care recunoaște că nu a avut nevoie de vreo documentare pentru a intra mai bine în pielea personajului, având deja ”școala vieții”.
”Eu sunt născut în 1979, deci eu am prins primii mei ani în perioada comunistă și apoi în perioada aia ciudată, în 1990-2000 în care era ceva foarte bizar și ciudat în România.
Iar eu sunt crescut în Dristor, deci Dristor-Sălăjan. Sunt un băiat care a crescut în zona de cartier, adică erau găștile, îl știam pe Nicu Ciocolată, pe Felix Tătaru și alți ”nebuni”. Știam cam cum funcționau. Deci nu sunt luat din puf și băgat într-o poveste”.
Dar de departe, cea mai mare provocare pentru el este faptul că serialul se bazează pe foarte multă dramă, zonă pe care el o accesează în diferite proiecte, căci în majoritatea timpului este actor de comedie.
”Pe lângă asta, eu și în teatru și în alte proiecte, am făcut foarte multă comedie, fiind actor la Teatrul de comedie. Fiecare dramă pe care o joc și personaj care mă scoate din zona mea de confort sau de obișnuință, mă bucură foarte mult pentru că comedia este mult mai greu de făcut.
E infinit mai greu. Să-l faci pe un om să râdă este mai greu decât să-l întristezi”, ne-a mai declarat actorul, completând că, din punctul lui de vedere, este mult mai greu pentru un actor să facă comedie.
”Oamenii merg pe stradă, nu-i vezi râzând, îi vezi triști, de ai impresia că le-a murit pisica. Atunci să le mai povestești cât de tare te doare stomacul și cei ai mai pățit tu, omul se întristează. Să-l faci să plângă e foarte ușor.
Să-l faci să râdă ăla este un stimul care se naște din ceva. Și atunci comedia este matematică. Să fii mâhnit acolo, trist, printre oameni, e mult mai ușor”.
Nu se plânge, însă se bucură că a venit acest proiect într-o perioadă în care avea zeci de spectacole la Teatrul de Comedie. De aceea chiar subliniază faptul că, de cele mai multe ori, actorii de comedie nu au aceeași stare de spirit în viața de zi cu zi, ca cea pe care o afișează pe scenă.
”Actorii de comedie sunt printre cei mai serioși și triști oameni. Crede-mă. Eu sunt actor la Comedie și îi știu pe colegii mei. Noi când venim la o masă lumea zice că ce bine că am venit și vine așa un tăvălug de poante, glume, glumițe.
Nu prea este așa, dar așteptările astea sunt, că toți stau și așteaptă. Pentru comedie se muncește foarte mult. E ca o maioneză. Dacă faci prea mult se taie. La dramă poți să te duci mult”, a mai completat Alexandru Conovaru pentru EGO.ro.
Video: Cătălin Shadi Sîrbu