Conceptul NFT care a generat milioane de dolari pentru creatorii de conținut sau artă începe să ia amploare și în România. Iar Alexandru Zainea devine primul fotograf român care lansează o fotografie sub formă de NFT. Și nu orice fotografie, ci una care o are ca protagonistă pe nepoata celebrului Charlie Chaplin, Kiera Chaplin.
Tânărul a plecat din România, unde lucra cu vedetele autohtone și s-a mutat la Londra. Acolo a fondat revista „British Thoughts Magazine” și s-a lansat în lumea criptomonedelor și NFT-urilor. Despre toate acestea vorbește într-un interviu acordat în exclusivitate pentru EGO.ro.
EGO.ro: Înainte de toate, mai pe înțelesul tuturor, ce înseamnă de fapt NFT? Și ce legătură este între NFT și criptomonede? În România lumea este în continuare confuză.
Alexandru Zainea: NFT sau „non fungible token” este un certificat de ownership al unui asset digital. Ca să dau un exemplu plastic, în lumea reală avem bani: ron, euro, dolar etc, dar și bunuri care pot fi valorificate, precum casă, mașină, laptopuri, telefoane mobile. În lumea digitală, banii sunt cryptomonedele (bitcoin, ethereum etc), iar bunurile sunt NFT-urile. Acestea au la bază un contract care este un cod scris de developeri care este, oarecum, rulat automat de către o rețea de calculatoare. El ține în funcțiune deja cunoscutul blockchain, poate fi interpretat ca un dosar public în care se păstrează evidența tuturor tranzacțiilor care au loc în acest spațiu.
Știu că tu ești primul fotograf român care a lansat o fotografie sub forma de NFT. Cum a fost colaborarea cu nepoata lui Charlie Chaplin? Cum v-ați cunoscut?
Într-adevăr, am lansat un NFT, în luna aprilie a anului 2021 după mai bine de jumătate de an, în care am încercat să înțeleg fenomenul. Deși credeam că l-am înțeles, nu a fost chiar așa, dovadă stă în faptul că acel NFT nu s-a vândut nici până în ziua de azi. Și asta din cauza prețului exagerat pe care l-am pus atunci. Însă aceea a fost doar o etapă care m-a ajutat să înțeleg mai mult acest spațiu. Kiera Chaplin este o femeie extraordinară, cu care am făcut un shooting pentru coperta revistei mele din Marea Britanie. Dar și un eveniment la care a venit pentru a semna o ediție de colecție a revistei în print.
Cum ai ajuns de la vedetele autohtone să colaborezi cu vedetele internaționale?
Uitându-mă înapoi la cei 11 ani care au trecut, aș spune că este o combinație între pura mea pasiune pentru fotografie, ulterior devenită obsesie în a excela, plus abilitățile antreprenoriale pe care le-am moștenit de la părinți. Acestea sunt elemente care m-au ajutat să urc în carieră, ajungând să realizez un vis. Visul a plecat inițial doar de la ideea pe care chiar și cei apropiați o vedeau ca fiind un vis al unui simplu visător. Astăzi mă bucur că am crezut în mine și în ceea ce am simțit. De fiecare dată când am ocazia, îndemn orice copil sau adult care visează să ajungă acolo unde numai el poate vedea, să-și urmeze visul.
Când ți-ai descoperit pasiunea pentru fotografie și care a fost pictorialul de care te simți cel mai mândru?
Realistic vorbind, pasiunea am descoperit-o pe la vârsta de 22 de ani când am și decis să urmez acest drum. Însă cred că am fost urmărit de zona de imagine încă din copilărie. La un moment dat, chiar am fost exmatriculat din liceu, din cauza unei camere video cu care mi-am filmat colegii într-o regie nu foarte OK. Totul gândit de un alt coleg. Iar totul se întâmpla într-o perioadă în care abia ce apăreau telefoanele mobile cu cameră. Și chiar dacă scria mare la intrarea în școală „interzis telefoanelor mobile cu cameră”, în mine tot ardea dorința de a face un film memorabil. Uite așa avem ce povesti chiar și astăzi.
De ce ai ales să înființezi o revistă în Marea Britanie și nu în România, unde presupun că ai acces la mult mai multe vedete?
În România deja lucrasem cu celebrități autohtone precum Inna, Antonia, Delia, Răzvan Ciobanu, Gina Pistol, etc. Și îmi doream pur și simplu să ajung să lucrez cu celebrități de talie mondială, motiv pentru care am luat o decizie radicală și m-am mutat la Londra. Acolo nu aveam pe nimeni, iar singurele mele opțiuni erau de a merge să lucrez la o agenție. Asta ar fi însemnat extrem de mulți ani de lucru deoarece veneam dintr-o țară nu prea bine văzută.
Categoric, eram ultimul pe listă când venea vorba de a face shooting-uri cu celebrități. Mai ales că la Londra este un oraș în care competiția este la ea acasă. Așadar, nu era vorba doar de talent. De asta m-am gândit că dacă mi-aș pune mintea la contribuție, aș putea să îmi creez un instrument cu care să accesez, ulterior, oamenii la care doresc să ajung. Și, în același timp, să am și o sursă de venit stabilă.
Astăzi, la 5 ani de existență a revistei, pot spune că am avut dreptate și viziunea mea a funcționat exact așa cum am plănuit inițial. Deși aceste lucruri au venit, evident, și cu o serie de eșecuri și greutăți. Nu au fost foarte plăcute la momentul respectiv, dar m-au construit și m-au format.
Ce înseamnă luxul pentru Alexandru Zainea?
Altădată însemnau lucrurile materiale pe care nu le aveam din cauză că m-am născut într-o familie de oameni simpli și nu am prea avut de-ale copilăriei. Însă astăzi datorită activităților pe care le am, cred că apreciez valoarea timpului mai mult ca niciodată. Și cred cu tărie că timpul este un lux vital. Mai ales când este petrecut alături de familie și de cei care contează cu adevărat.
Care a fost momentul în care ți-ai dat seama că această lume a criptomonedelor și NFT-urilor reprezintă viitorul și că trebuie să te îndrepți către această tehnologie?
În 2018 am avut un moment de conștientizare, când alături de fratele meu am lansat în cadrul summit-ului blockchain din Malta, o tehnologie bazată pe VR. Acolo am înțeles ce înseamnă blockchain. Și cum descentralizarea va schimba lumea datorită potențialului uriaș pe care îl are această tehnologie.
Ulterior, în 2020, am aflat tehnologia din spatele unui NFT. Și după ce am studiat-o amănunțit și am înțeles protocoalele de cos de la baza acestor tokeni non fungibili. Dar și funcționalitatea de redevență atașată lor. Apoi mi-am dat seama că nu va exista viitor fără aceste produse digitale. Veți vedea, în curând, cum absolut toate business-urile, dar și oamenii se vor adapta la această tehnologie datorită beneficiilor care vin odată cu acestea.
Ți-ai cumpărat ceva cu criptomonede?
Folosesc aproape zilnic cardul cripto cu care plătesc aproape orice am de plătit. Sunt deja din ce în ce mai multe companii cripto care au aplicații de conversie a criptomonedelor în banii fiat. Dar și carduri Visa sau Mastercard care pot fi utilizate atât național, cât și internațional.
Ce proiecte mai ai în desfășurare acum?
Momentan lucrez intens alături de echipa mea de aproape un an la proiectul THE NFTiST pe care l-am lansat de curând. Este vorba despre un instrument care pune la dispoziție oamenilor absolut tot ce ține de industria NFT. Suntem practic, primul trust media decentralizat care încorporează o platformă unde oamenii pot găsi educație, informație filtrată, podcasturi, evenimente digitale. Dar și o platformă unde vom plasa proiecte NFT auditate în care oamenii pot investi.
O altă parte din ecosistemul creat de noi este de creare evenimente live. Acolo oamenii pot face rețea cu celebrități, influenceri, dar și cu lideri din industrie, cât și faimosul Metaverse care este, încă, în etapa de construcție.
Mai ai timp și pentru tine, pentru prieteni, familie, vacanțe sau totul se învârte în jurul muncii tale?
Îmi structurez timpul cât de bine pot pentru a avea o viață echilibrată. Însă de cele mai multe ori devine dificil din cauza faptului că ajung să am mai multe lucruri de făcut decât am planificat. Mai ales acum când suntem în etapa de construcție a proiectului. Însă, odată ce ajungem în etapa de final, lucrurile vor fi mult mai relaxate. Iar din acel punct înainte vom putea să gândim lucrurile mult mai strategic.
Pe de altă parte, iubesc proiectele pe care le dezvolt atât de mult încât de multe ori îmi pare rău atunci când știu că vine seara și iar trebuie să dorm. Pentru că simt că risipesc timp prețios pe care aș putea să îl folosesc pentru a ajunge mai repede la atingerea scopului dorit.