A ști să depozităm corect alimentele cu care ne umplem coșul de cumpărături este esențial pentru a prelungi timpul de consum al acestuia, precum și pentru a-și păstra toate proprietățile nutritive în condiții optime. Acest lucru ne permite să creștem durata de viață a alimentelor și să profităm mai bine de aspectele benefice pentru sănătate pe care ni le pot oferi. Astfel, contribuim și la combaterea risipei alimentare, evitând să ne aruncăm alimentele prematur.
Cu toate acestea, în unele cazuri, temperaturile scăzute pot avea un efect contraproductiv pentru conservarea anumitor alimente. Condițiile de temperatură scăzută, condensul și umiditatea sau prezența apropiată a altor alimente, pot face ca unele alimente să-și piardă unele dintre proprietățile organoleptice: aromă, miros, textura, culoare sau gust.
De asemenea, le pot face să își piardă o parte din valoarea nutrițională sau se deteriorează mai rapid decât ar face-o în condiții normale de mediu. Prin urmare, astăzi vom afla care sunt principalele alimente care nu trebuie păstrate la frigider.
De asemenea, vom vedea pe scurt care este cea mai bună modalitate de a le conserva, pentru a le păstra în condiții optime și pentru mai mult timp. Acest lucru ne va ajuta, de asemenea, să economisim spațiu în frigiderul nostru și să nu risipim energie răcirea alimentelor în mod inutil.
Roșiile- dacă sunt parțial coapte, au nevoie, de obicei, de un timp de coacere la temperatura camerei. Frigul oprește acest proces de coacere, în plus, contribuie la distrugerea structurilor interne ale roșiilor, astfel că, textura acestora va deveni apoasă. Pentru a le depozita, trebuie doar să le lași într-un loc răcoros și uscat, fără expunere directă la lumină.
Castraveții- rezistă bine la temperaturi ridicate, datorită cojii lor groase. Dacă îi depozitezi în frigider se vor înmuia și vor putrezi mai repede.
Vinetele– este suficient să le lași într-un loc răcoros, uscat și întunecat pentru a-și păstra calitățile pentru câteva zile. Păstrarea lor la frigider nu va face decât să le înrăutățească textura și își vor pierde o parte din aromă.
Ierburile aromatice proaspete- cel mai bine se păstrează într-un pahar cu apă pentru a rezista câteva zile in condiții perfecte. În frigider, se vor înmuia rapid și se vor ofili.
Pepene roșu și Pepene galben- sunt fructele care își pierd rapid aroma și proprietățile antioxidante la temperaturi scăzute. Doar după ce a fost feliat, pepenele se păstrează la rece, acoperit cu folie alimentară.
Bananele– au nevoie de lumină și de o temperatură ridicată pentru a se coace. Dacă le pui la frigider, nu numai că nu se vor coace, dar vor putrezi mai devreme.
Avocado- este comercializat în fazele incipiente ale procesului de coacere, așa că este indicat să-l lași câteva zile la temperatura camerei. Dacă avocado este bine copt se ține la frigider pana la o săptămână.
Cartofi– conțin cantități mari de amidon, care la temperaturi scăzute se transformă în zaharuri și se vor strica mai repede.
Ceapa- în frigider, ceapa își pierde aroma și devine apoasă. Tot datorită umezelii, ceapa poate mucegăi. Ceapa se păstrează la loc uscat și răcoros, în săculeț de pânză.
Usturoiul- asemeni cepei, la frigider, usturoiul își pierde aroma și se întărește. Se păstrează bine la loc aerisit și uscat.
Ciocolata- în interiorul frigiderului, ciocolata nu doar își pierde aroma si savoarea, dar îi este afectată și textura, poate dezvolta un strat albicios la suprafața ei. În plus, untul de cacao absoarbe mirosurile alimentelor pe care le avem in frigider. Pentru a o păstra în mod corespunzător, cel mai bine este să lăsăm ciocolata la temperatura camerei, într-un loc răcoros, uscat, ferit de lumina soarelui, de preferință într-un recipient etanș.
Pâinea- umiditatea frigiderului va face ca pâinea să se deterioreze mai repede, iar temperatura scăzută duce la întărirea ei și la o textură gumată. Pentru a păstra pâinea proaspătă mai mult timp, depoziteaz-o într-o pungă de hârtie sau de pânză, la temperatura camerei. Dacă vrei să reziste mai mult, o poți congela. Rezistă în congelator până la 3 luni.
Miere- la frigider mierea se cristalizează și se solidifică, ceea ce nu afectează calitatea mierii. Dacă dorești ca mierea să rămână lichidă, lasă borcanul cu miere la temperatura camerei, ferit de razele soarelui.
Cafeaua- fie că este măcinată sau boabe întregi, are proprietatea de a absorbi aromele alimentelor din jur, la fel ca și ciocolata. Umezeala și frigul nu sunt prielnice pentru cafea, așa că cel mai bun mod de a o păstra este într-un recipient etanș, așezat la loc întunecat, răcoros și uscat, cum ar fi o cămară sau un dulap de bucătărie, departe de sursele de căldură.
Nuci- nici nucile sau alte fructe uscate, nu beneficiază de frigul frigiderului. În mod ideal, păstrează-le la temperatura camerei într-un recipient ermetic, departe de lumina soarelui sau de surse de căldură.
Uleiul de măsline- este un alt produs pe care nu ar trebui să-l păstrezi niciodată la frigider. Frigul va face uleiul tulbure și chiar se poate solidifica, pierzând, printre altele, proprietățile antioxidante. Pentru a-l păstra, ideal este să-l lași la temperatura camerei într-un loc răcoros, uscat și întunecat.
Citricele- sunt, de asemenea, mai bine păstrate în afara frigiderului. La temperatura camerei își vor păstra toată savoarea și aroma și vor fi mai zemoase.
Condimente uscate– majoritatea condimentelor sunt boabe și frunze care au suferit un proces de deshidratare. Nu conțin au apă, așa că se păstrează perfect la temperatura camerei. Dimpotrivă, frigul și umiditatea frigiderului le fac să-și piardă proprietățile.
Ketchup, muștar, sos de soia- conțin adesea cantități mari de oțet, care împiedică dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, conțin sare și zahăr, care sunt conservanți, astfel încât aceste condimente pot fi păstrate perfect la temperatura camerei, păstrându-și astfel aroma mai bine decât la frigider.