Alimente care scad temperatura corpului. În zielele toride de vară este bine să respectăm câteva reguli simple în ceea ce privește alimentația și îmbrăcămintea pentru a puitea face față mai ușor temperaturilor ridicate și disconfortului termic. Iată câteva sfaturi utile ale specialiștilor după care te poți ghida dacă vrei să treci cu bine peste perioadele caniculare.
Avem la îndemână o mulțime de metode prin care putem să combatem căldura excesivă din zilele de vară, însă multe vin la pachet și cu efecte secundare. Spre exemplu, aerul condiționat, una dintre cele mai utilizate metode de răcorire, dacă este folosi în exces și la o temperatură neadecvată poate provoca anumite afecțiuni, precum cele legate de sistemul respirator.
Specialiștii ne recomandă mai degrabă să ne schimbăm un pic la stilul de viață. Mai exact, pentru a reuși să echilibrăm temperatura corpului și să evităm disconfort termic supărător, putem să apelăm la anumite alimente, spre exemplu, care să ajute corpul să-și reechilibreze singur temperatura.
Astfel, pe lângă o hidratare curespunzătoare, putem consuma fructe și legume de sezon pe care, în această perioadă, le găsim din abundență în piețe. Cele mai idicate sunt fructele de pădure, cireșele, vișinele, capșunele, castraveții, ardeii, roșiile, țelina, dovlecelul.
„Imperativul acestei perioade este hidratarea. În primul rând trebuie să fim foarte bine hidratați. Asta înseamnă 40 ml de apă/ kg corp pe zi. Se poate și apă minerală naturalăcu reziduu sec mai mare, pentru că transpirăm, pierdem minerale și trebuie puse la loc.
Ce ne ține hidratați în această perioadă sunt fructele și legumele de sezon. Sunt recomandate fructele de pădure, căpșunele, cireșele. Dacă vorbim de legume, veșnica salată de castraveți cu roșii și ardei gras este foarte bună pentru menținerea apei în organism.” recomandă nutriționistul Lygia Alexandrescu, potrivit antena3.ro.
Trebuie însă să avem grijă și la mâncărurile pe care le servim. Nu este indicat să mâncăm alimente bogate în grăsimi, iar proteinele pot fi luate din pește alb și lactate fermentate.
„Nu grăsimi, nu concentrare mare de sare, pentru că asta ar însemna o tendință de a bea multă apă, dar cu risc de creștere a tensiunii arteriale.
Dacă vorbim de proteine, este indicat să mâncăm foarte puțină carne. Oricum, în această perioadă de vară natural simțim nevoia să mâncăm mai puțin gras și mai puțin proteic și atunci supele, ciorbele, salatele soteurile sunt cele mai recomandate.
Ca proteine, poate un pic de pește alb și multe lactate fermentate: sana, lapte bătut, chefir, iaurt de băut. Atunci când ne deshidratăm, aceste probiotice ajută mult în rehidratare.”, a mai precizat specialistul.
Îmbrăcămintea adecvată ne poate ajuta și easă trecem mai ușor peste zilele caniculare. Cele mai indicate obiecte vestimentare pe care să le purtăm în exterior atunci când ciruclăm în caldură sunt cele deschise la culoare.
„Igiena acestor zile de vară este foarte importantă. Igiena din punct de vedere al felului cum ne îmbrăcăm: haine de culoare albă cu țesătură de bumbac, capul acoperit – o pălărie de culoare deschisă, ochelari de soare. Ar fi optim să folosim și o cremă cu indice de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete.”, a explicat specialistul.